Ingrediente:
1 kg portocale (folosim doar coaja de la ele )
500 ml apa
500 gr zahar
50 ml zeama lamaie
Preparare:
Coaja se desface cu cutitul in 7-8 felii care se vor pune in apa rece cat sa treaca peste nivelul lor. Se tin 48 ore schimband apa in fiecare zi sa iasa amareala. A 3- a zi trebuie preparata dulceata , daca stau prea mult in apa se moaie prea mult . Parte alba se indeparteaza cu cutitul ca sa ramana doar coaja de 1/2 cm grosime , apoi se taie feliile in fasii de 1 cm latime, lungimea se lasa intreaga. De la 1 kg de portocale vor rezulta circa 200-250 gr coji curatate si fasonate .
Fiecare fasie se rasuceste de la un capat la celalalt ,ca un melc si prin el se trece cu acul cu un fir de ata alba prinzand si capatul exterior . Astfel melcisorii se insira ca niste margele in siraguri nu prea lungi . Capetele firului se innoada ca melcisorii sa fie bine stransi si sa-si pastreze forma . Intr-o cratita se pun 1/2 kg zahar si 1/2 l apa si se pune pe foc Se amesteca pana se topeste zaharul apoi se adauga 50 ml zeama de lamaie (sau 50-100 g glucoza, eu am pus 50 ml zeama lamaie) si imediat siragurile de melcisori. Cojile fiind mai tari se lasa sa fiarba mai mult in siropul nelegat . Cand cojile plutesc pana la fundul cratitei si daca ridicandu-se lingura , pe latura ei cad deodata 3 picaturi de sirop legat una langa alta (sau un alt criteriu dupa care ne putem orienta cand este gata legata dulceata ar fi ca in momentul in care incepe sa se faca spuma pe toata suprafata sa luati imediat cratita de pe foc) , cratita se ia de pe foc ,se aduna spuma si se acopera cu un prosop umezit in apa rece si stors . Dupa ce dulceata a racit scoti firele de ata de la melcisori cu un cutit si o furculita si apoi aseazi dulceata in borcane. Melcisorii isi pastreaza forma nu se mai desfac.
Se foloseste pentru ornat torturi sau creme sau in cremele cu gelatina.
Comentarii recente
Irina
26/02/2009 at 09:49Excelenta reteta, bravo voua!
Rodica Botan
28/02/2009 at 23:36Am un portocal in curte…si o sa incerc si eu. Imaginati-va sa servesti inghetata de vanilie si cu un pic din dulceata asta aromata deasupra…wow…
MONONOKE KITCHEN
28/02/2009 at 23:49Da’ ce frumos arata…
Edith
02/03/2009 at 12:58Tare faina dulceata asta, si cu coaja asa rulata in ea.. arata super 🙂
lucky
11/04/2010 at 14:42vazut/placut/incercat/facut! Super reteta…pozele m-au ajutat enorm!