5 kg fasole verde
2 kg rosii
500 gr ardei gras
4 bucati ceapa
1 legatura frunze telina
2 legaturi frunze patrunjel
250 ml ulei
sare neiodata (la vrac ) dupa gust
salicil, sau praf conservant (optional)
Preparare :
Spalam si curatam fasolea verde . O rupem bucati potrivite. Curatam ceapa si ardeii grasi dupa care ii taiem felii subtiri si ii asezam deoparte separat pe fiecare . Rosiile le crestam si le punem la oparit in apa fierbinte (asa putem curata mai usor pielita de pe rosii) apoi le curatam de pielita si le taiem felii intr-un vas. Frunzele de telina si patrunjel le tocam marunt . Acestea fiind facute trecem la asamblare.
Luam o oala mai mare cam de 20 l si incepem sa facem straturile. Primul strat va fi un rand de fasole verde peste care vom pune un rand de ardei gras , un rand de ceapa ,un rand de rosii ,apoi un rand de verdeata tocata. Deasupra punem un pic de sare . Acoperim cu un nou rand de fasole si repetam straturile de legume pana se termina toate ingredientele. Ultimul strat va fi obligatoriu de fasole verde.
Deasupra vom turna 250 ml ulei , vom acoperi oala cu un capac si o punem la foc la fiert. Fasolea e gata cand stratul de deasupra e fiert . Se ia cu o lingura din compozitie si se pune in borcane .Deasupra fiecarui borcan punem un varf de cutit de salicil (praf conservant, este optionala folosirea conservantilor , eu am folosit dar se poate si fara) si la sfarsit vom pune din zeama rezultata in timpul fierberii in fiecare borcan. Vom capsa borcanele si le vom pune in paturi la dust uscat pana a doua zi dupa care vom aseza borcanele in camara.
Din acest tip de conserva de fasole verde puteti prepara foarte repede o supica , o ciorba, o mancare scazuta sau o mancare de post cand sunteti presati de timp .
Din cantitatile date au iesit 10 borcane de 720 ml.
Comentarii recente
Shari
13/10/2009 at 14:54Imi plac legumele, sunt foarte sanatoase, iata o reteta potrivita
Leila
14/10/2009 at 00:41Multumesc Shari ! Nu numai ca e buna e si usor de preparat .
Mica Micu
14/07/2011 at 16:09Acum am pus zarzavatul pe foc. De abia astept sa vad cum iese!
Leila
14/07/2011 at 22:54Sunt curioasa daca e pe placul vostru Mica .
Anonymous
04/05/2012 at 13:59din ce am citi eu aici nu imi dau seama se pune si apa peste toata compozitia sau lasa legumele respective zeama?
Leila
06/05/2012 at 15:52Ignor faptul ca cineva a scris sub anonimat . Daca colega nu ar fi dat drumul comentariului nu m-as fi obosit sa raspund cuiva care nu are o identitate anume si este un ANONIM!!!!
Doamna, sau domnule caci nu stiu cui ma adresez in acest caz , nu se pune DELOC APA …. Toate legumele impreuna lasa zeama si aceasta o puneti peste fasolea asezata in borcane. O zi minunata sa aveti !
Tudor Claudia
15/07/2013 at 19:03fasolea se opareste inainte?
LianaFilipas
20/07/2013 at 10:04Tudor Claudia , fasolea nu se opareste. Se pune cruda asa cum scrie in reteta .:)
Mircioiu Anca
13/09/2013 at 15:55se pune rece sau fierbinte in borcane?
LoredanaCarp
14/09/2013 at 10:30Fierbinte, logic!! Daca citeai cu atentie ai fi vazut ca borcanele se „pun in paturi la dust uscat pana a doua zi ” adica la racit „:)
Anda
23/07/2014 at 10:57cate borcane iasa din cantitatile de mai sus?
dinu
26/06/2017 at 14:10nu se pune nici un pic de apa?
Maria Todorescu
18/06/2018 at 09:41Trebuie mestecat ?nu se prinde de cratiță?
Liana Liana
22/11/2018 at 21:45Nu se amesteca.
Maria Todorescu
18/06/2018 at 09:43Nu se pune apă? Se mestecă în timpul fierberii? Nu se prîndeplinească de cratiță?
Liana Liana
22/11/2018 at 21:45Nu se pune apa. Nu se prinde de cratita .