Zilele trecute m-am pricopsit cu trei ladite pline cu pere coapte, zemoase si tare parfumate .
Dupa ce am mancat pe saturate, cam cate 5-6 de caciula …erau asa de bune de nu iti mai venea sa te opresti , m-am apucat sa pregatesc niscaiva gem si compot.
Asa ca iata ce bunatate de gem de pere am facut !!
Am parfumat-o cu un baton de vanilie ,un baton de scortisoara si o steluta de anason.
Daca nu va plac cele doua condimente va puteti lipsi de ele , dar batonul de vanilie e musai sa-l folositi ca ii da o aroma tare faina !!
Ingrediente
3 kg pere curatate
900 g zahar
o steluta de anason(optional)
un baton de vanilie
un baton scortisoara (optional
300 ml apa
Mod de preparare
Curatati perele de coaja si casuta de seminte apoi punetile asa intregi intr-o oala cu peretii grosi (eu am folosit oala de la setul de vase din aluminiu Evergreen primit de la Pyramis), adaugati zaharul si apa si fierbeti totul la foc mic pana ce perele se inmoaie bine.
Aici trebuie sa fac o mica paranteza si sa va spun ca reteta initiala era altfel, dupa ce perele se inmoaie bine se mixeaza cu blenderul de mana pana formam o pasta.
Eu m-am razgandit pe parcurs asa ca am folosit blenderul de mana, dar am zdrobit perele doar pe jumatate, lasand si mici bucatele .
Daca vreti sa nu iasa o pasta puteti de la inceput sa taiati perele in mici cuburi si nu va mai fi nevoie sa folositi blenderul(pasatorul)
Buuun!!
Dupa ce am trecut cu pasatorul prin ele am adaugat batonul de scortisoara, steluta de anason si batonul de vanilie despicat in doua ca sa iasa semintele din el.
Am fiert totul la foc mic pana ce gemul meu a scazut si a devenit destul de legat …sa tot fi fost vreo 40 min.
Am spalat borcanele , le-am sterilizat in cuptor si am pus gemul fierbinte in borcanele fierbinti .
Atentie !! trebuie sa umblati repede si sa folositi manusa fiindca frige rau !!
Le-am capsat si le-am asezat in paturi pana la racirea completa!!
Asta e tot!!!