Acesti Gogosari semi iuti cu otet- Ecetes alma paprika, sunt preferatii nostri. In fiecare an sunt nelipsiti din camara. Sunt putin iuti iar felul in care ii pun la conservat le confera un gust usor dulce si picatnt. Siropul de pe acesti ardei ii folosesc si la Ciorba de burta, sau chiar la acrirea altor ciorbe.
Gogosari semi iuti cu otet- Ecetes alma paprika – Ingrediente
gogosari semi iuti sau alma paprika(sunt de fapt niste ardei semi iuti ),
6 cani de apa rece (cana sa fie de 250 ml ),
2 cani otet ( cana sa fie tot de 250 ml)
30 linguri mari zahar,
6 linguri mari sare la vrac (grunjoasa fara iod),
1 lingura rasa salicil sau praf conservant,(cantitatile date ajung pentru 4-5 borcane de 720ml . Se poate omite conservantul cu conditia sa sterilizam borcanele in cuptor la 160 grade Celsius timp de 10-15 minute!)
Gogosari semi iuti cu otet- Ecetes alma paprika – Preparare
Spalam bine ardeii , si cu o furculita ii intepam in mai multe locuri, sau la baza ii crestam cu un cutit in forma de cruce( in ultima perioada ii crestez, astfel siropul in care ii oparesc ii patrund mai bine). Intr-o cratita punem circa apa la care adaugam otetul, sarea, si zaharul (eu am facut siropul un pic mai dulceag , dar fiecare il prepara dupa preferinte punand zahar mai mult sau mai putin).
Am dat in clocot acest sirop apoi am introdus in el ardeiasii pe care i-am lasat pret de cateva secunde (aproximativ 30 sec din momentul in care siropul a inceput din nou sa clocoteasca ). Isi schimba usor culoarea. Ii scoatem si ii lasam un pic sa se racoreasca apoi ii asezam in borcane.
Gogosari semi iuti cu otet- Ecetes alma paprika
Siropul il dam din nou in clocot si adaugam 1 lingura rasa de salicil (sau praf conservant), turnam in fiecare borcan cat sa acopere bine gogosarii. Inchidem borcanele si le asezam la dunst uscat ( in paturi ) pana a doua zi cand borcanele sunt complet racite . Ne ramane doar sa le asezam in camara si sa asteptam iarna lunga … (ele pot fi consumate circa in 2 saptamani ) .
Daca nu doriti sa folositi praf conservant dupa ce ati oparit gogosarii si i-ati pus in borcane, turnati siropul fierbinte in care nu puneti conservantul, inchideti bine capacele si asezati borcanele intr-o tava de aragaz. Porniti cuptorul sa se incalzeasca la 160 grade Celsius si puneti tava cu borcanele in cuptorul cald pentru aproximativ 10-15 minute.
Dupa ce a trecut timpul de 10-15 minute, scoateti borcanele din cuptor si le puneti intre paturi la dunst uscat pana a doua zi. Se pot consuma in circa 2 saptamani.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
sarah
19/07/2011 at 13:01ce draguti sunt ardeii.se gasesc sminte undeva de cumparat?as ruga-o pe mami sa-mi cumpere si sa-mi trimita.pupic
Anonymous
19/07/2011 at 18:04Lucia din Arad sant…ar trebui sa iesim toate gospodinele in strada si sa cerem guvernantilor sa ne „lase”in magazine sare fara iod! ieri am vrut sa fac si eu aceste muraturi si-am fost in 32 de magazine mici si mari si n-am gasit,cica e interzisa!!!!!am facut criza de nervi,pana la urma am cumparat sare de mare fara iod…fscumpa dar am terminat totusi ,muraturile! Va multumes pentru toate retetele,va urmaresc de muuult,zilnic(chiar daca nu comentez)!!!
Anonymous
25/09/2012 at 12:10NU STIU UNDE ATI CAUTAT DAR IN ZONA CA VLAICU SIGUR ATI FI GASIT LA ALIMENTARA CRIS DV
Leila
20/07/2011 at 01:28Sarah, se gasesc si seminte ! eu le-am cumparat din Ungaria , dar am vazut si pe la magazinele mai mari gen Metro, Real … In caz ca nu gaseste mami , cu cea mai mare placerea iti trimit eu .
Pupice
Leila
20/07/2011 at 01:31Lucia , la noi se gaseste sare neiodata si e la un pret de nimic , daca crezi iti trimit prin posta cateva kilograme sa ai la indemana . Iti multumim ca esti alaturi de noi . Suntem bucuroase ca putem fi de folos cuiva cu retetele noastre !
Pupicei Lucia
Anonymous
20/07/2011 at 08:26Lucia sant…Esti tare draguta ,Leila draga,multumesc din suflet , dar sper intr-un viitor apropiat sa le vina mintea la cap celor ce ne conduc, sa lase in seama noastra ,sa alegem si noi ce vrem ,ca asa era o data !Sper sa fie buna sarea de mare neiodata la muraturi si probabil si la varza,.astept si parerea ta!Te pup si astept in continuare retete de la voi !!
sarah
20/07/2011 at 15:32iti multumesc tare mult Leila.sper sa gaseasca mami.te pupic
Salata de Ceapa si Ardei Iuti - Retete Culinare - Bucataresele Vesele
26/03/2017 at 12:01[…] in cazul de fata cu siguranta vor fi incantati de aceasta reteta de salata picanta. Ma declar fan Ardei Iuti. Cu siguranta daca veti gusta veti fi mai fericiti, si mai iubareti […]
nelu
05/09/2018 at 15:06Chiar nu ne intereseaza cum le spun ungurii, gogosarilor semi iuti! Reteta pare buna dar terminati cu atatea fleacuri de denumiri !!! Sau, nu va place limba romana?
Liana Liana
22/11/2018 at 21:38Stimabile domn. Imi place limba romana, dar sunt si unguroaica si ca atare vorbesc si limba maghiara! Nu cred ca sunteti in masura sa imi impuneti cum sa scriu la mine pe blog! Seara frumoasa sa aveti!