3 kg gutui curatate si feliate
4 l apa + 8 linguri sare grunjoasa (fara iod )
2 l apa
10 linguri zahar
200 ml otet de 9 grade
cate 2 foi dafin in fiecare borcan
cate 4 cuisoare in fiecare borcan
cate 1 lingurita piper boabe in fiecare borcan
cate 1 varf de cutit salicil in fiecare borcan
si daca aveti la indemana cate 1 varf de cutit borken in fiecare borcan
Preparare :
Gutuile se curata , se indeparteaza semintele si se feliaza in bucati potrivite (nici prea mari dar nici prea mici ). Intr-un vas mai mare punem 4 litri apa rece si 8 linguri mari de sare fara iod (grunjoasa). In aceasta saramura punem feliile de gutui sa stea pana a doua zi ( circa 12 ore ).
Dupa ce le-am tinut la saramura le scoatem si le asezam in borcane. In fiecare borcan punem cate 2 frunze foi dafin, 4 cuisoare, cate 1 lingurita piper boabe si 1 varf cutit salicil si 1 varf cutit borken.
In alt vas punem 2 l apa la fiert impreuna cu 200 ml otet si 10 linguri zahar. Aceasta olutie de murat o turnam fierbinte peste gutuile din borcane. Capsam borcanele si le dam la dunst uscat intre paturi pana racesc borcanele. Nu ne ramane decat sa asezam apoi borcanele la loc de cinste in camara si dupa aproximativ 3 saptamani sunt gata murate si numai bune de pus pe masa.
Pofta Buna !!!
Comentarii recente
Dana2dor
22/10/2009 at 22:14Foarte interesanta retete!
Nu am mancat niciodata si sunt tarte curioasa cu or fi?!!
Dar cum tot ce faceti voi este deosebit de bun, voi incerca sa fac si eu macar un borcanel sa vad cum e 🙂
Un sfarsit de saptamana excelent va doresc!!! Puuuup!
Sorin M.
23/10/2009 at 21:45Aici puteti vedea povestirile celor care s-au inscris pana acum in concurs. Poate nu va intereseaza premiile, bucurati-l insa pe Fabian!
Leila
25/10/2009 at 23:01Dana , nici eu nu am mancat . E primul an cand pun dar a fost tare laudata … Asa ca am incercat si eu . Peste vreo 3 saptamani revin cu impresii .
Pupice !
Monika K.
19/09/2011 at 09:47asta da reteta !!!
O sa o incerc in mod sigur, doar sa se coaca gutuile !
Sper sa fie pe placul intregii familii ! 🙂
Leila
19/09/2011 at 12:47Sa ai spor Monika !
Catalina Sora
26/09/2012 at 13:26Si eu o sa fac reteta aceasta.multumim