Pot sa spun cu mana pe inima ca suntem fani Ketchup. Fie dulce, fie picant nu se poate sa nu prepar an de an aceasta reteta de ketchup de casa. Prefer sa prepar ketchup-ul in casa decat sa il cumpar deoarece este mult mai aromat si mai gustos decat cel cumparat. Cred ca sunteti de acord cu mine din acest punct de vedere. Va recomand sa incercati si Ketchup Picant preparat de Lory. Sunt sigura ca va fi si aceasta reteta de ketchup pe placul vostru.
Ingrediente Ketchup de casa:
3 kg rosii,
1 kg ardei rosii,
5 mere de vara,
5 buc. ceapa rosie,
200 g zahar,
6 lingurite sare,
100 ml otet 10%,
1/2 lingura piper negru boabe,
1 lingura mustar boabe,
6 catei usturoi,
3 linguri boia dulce,
2-3 ardei iuti(facultativ, daca vrem sa fie picant),
1 lingura salicil(Sau praf conservant),
Preparare Ketchup de casa:
Rosiile le spalam, le taiem si le dam prin masina de stors rosii. Taiem merele in patru,le indepartam semintele si le spalam. Curatam ceapa rosie si o spalam sub jet de apa.Curatam ardeii grasi (sau kapia) de seminte si ii taiem julien. Sucul de rosii rezultat il punem la fiert. Adaugam in el merele taiate , ceapa si ardeii taiati . Intr-un saculet de tifon punem boabele de mustar si piperul , legam sacutelul si il introducem in cratita. Lasam sa fiarba la foc mic pana merele , ceapa si ardeii sunt fierte. Indepartam saculetul, apoi dam compozitia prin blender sau robot de bucatarie(sau le pasiram prin sita). Pasta obtinuta o punem inapoi la fiert impreuna cu 6 lingurite sare, 100 ml otet, 200 g zahar pe care il amestecam initial cu 3 linguri boia dulce(tot acum daca dorim sa obtinem un ketchup picant adaugam si ardeii iuti), si intr-un saculet de tifon punem 6 catei usturoi pe care inainte ii zdrobim un pic cu lama cutitului. Lasam sa fiarba la foc mic pana compozitia se ingroasa. Oprim focul si la toata cantitatea rezultata adaugam o lingura salicil(sau praf conservant), amestecam pana acesta se dizolva,si indepartam saculetul cu usturoi. Turnam ketchup-ul in borcanase sau sticlute, le capsam si le asezam la dunst uscat in paturi pana a doua zi.
Pentru cine doreste ca ketchup-ul sa fie mai aromat poate sa adauge la saculetul de mustar si piper cateva cuisoare ,circa 5 buc. ,1 baton scortisoara , si 3 boabe ienibahar.
Comentarii recente
Leila
30/08/2011 at 12:25:))) fetele mele sunt si ele „fan” ketchup …asa ca am pus mana sa le fac eu daca tot am in gradina o gramada de rosioare :)) . Sa ai spor !
pansy
30/08/2011 at 14:25faina reteta!
Leila
30/08/2011 at 22:02Multzam , Getuca ! E super .As putea sa o pap unsa pe paine :)))
sarah
31/08/2011 at 05:33s-a notat.chiar aveam nevoie de o reteta de ketchup fara A.B E-uri si alte litere dubioase 🙂
pupicei
alinutzika
17/09/2011 at 16:30are o culoare grozava. Si eu am facut ceva asemanator. Pupici
Reteta Pastile Hamburger - Retete Culinare - Bucataresele Vesele
10/03/2017 at 00:00[…] kg carne vita 4 linguri ketchup dulce (putem folosi ketchup facut in casa vezi reteta de ketchup de casa) 2 linguri mustar 1 ou 2 linguri pesmet 1 lingura busuioc tocat (daca nu aveti proaspat folositi […]