Poate va intrebati ce fac cu atatea muraturi ? Ba in saramura , ba in otet …. Ei bine, va raspund eu la intrebare . Jumate din familie e pentru muraturile puse in saramura , iar cealalta e pentru muraturile puse cu otet . Sa nu fie nemultumita una din parti punem in fiecare an 2 butoiase cu muraturi ,deci …fiecare parte cu butoiasul lui 🙂
Ingrediente:
10 l apa
300 gr sare
700 gr zahar
50gr piper boabe
50 gr mustar boabe
5 bucati hrean
10 foi frunze dafin
10 aspirine
2.5 l otet de 9 grade ( sau dupa gust )
1 pachet sare lamaie
1/2 lingurita borken(optional)
frunze telina verde
morcovi taiati
marar uscat
cimbru uscat cateva crengute
gogosari
gogonele
castraveti
conopida
ceapa
usturoi
varza rosie
varza alba
ardei iuti
gutui
Preparare :
Asezati crengutele de marar si cimbru, frunze de telina pe fundul butoiasului si cateva felii de morcovi, asezati legumele ce doriti sa le murati in recipient dupa care puneti saramura la fiert.Punem apa la fiert , adaugam sarea, zaharul si cand da in clocot se pune piperul, mustarul , sarea de lamaie, otetul si lasam sa dea cateva clocote.Se ia de pe foc saramura si se dizolva in ea cele 10 aspirine. Printre legume punem fasii de hrean , foi de dafin apoi turnam peste legumele frumos asezate in butoi saramura fierbinte . Inchidem cu capacul butoiasul si il punem frumos la loc racoros pana toate legumele sunt bine murate. Se mureaza in circa 2-3 spatamani. Dupa ce sunt murate se ia din solutia de muratura circa 250 ml si se dizolva in acesta 1/2 lingurita Borken sau benzoat de sodiu dupa care se va turna peste continutul din butoias.Acest conservant nu lasa sa se formeze floare pe muratura si mentine legumele tari pana tarziu in primavara chiar.
Comentarii recente
alinutzika
29/08/2011 at 15:19Bine faci….gospodina si mama adevarata…Incerci sa impaci pe toata lumea!!!!
Anonymous
17/09/2011 at 20:55o intrebare…nu trebuie sa le vanturi??
Leila
18/09/2011 at 21:49Nu e nevoie sa le vanturi . Daca ai citit reteta pana la capat acolo am specificat ce folosesc pentru a impiedica formarea de floare …. Deci muraturile mele nu trebuiesc vanturate 🙂
dina
27/09/2011 at 12:31De aspirine nu stiam ca se pun la muraturile cu otet.La ce ajuta?
Anonymous
18/09/2012 at 15:02Ca si conservant
Lory
20/09/2012 at 10:52ajuta sa nu se oxideze si sa ramana crocantele …
Ioana
11/09/2013 at 12:33da, se pune daca vrei; eu doar aspirine pun pt orice forma de conservare a muraturilor, compoturi, dulceturi, zacusca, legume pt ciorbe, fasole, etc.(in afara de muraturile in saramura)
Anonymous
20/09/2012 at 09:09imi plac mult retetele voastre, dar am si eu o intrebare… vad ca cantitatea de zahar e f. mare, nu sunt foarte dulci asa? imi plac normal muraturile acre si picante.
multumesc.
Ariana
Lia
20/09/2012 at 11:03Adauga intai jumatate din cantitatea de zahar, lasi sa dea in clocot din nou gusti si daca doresti adaugi restul de zahar. Eu zic ca nu e mult 700 de zahar la cantitatile date .
Anonymous
26/09/2012 at 14:37Nu ati specificat cantitatea de legume adica fiecare
Anonymous
26/09/2012 at 14:39As vrea sa fac reteta dar nu stiu exact cate kg de legume adica as vrea sa specificati kg pt fiecare leguma in parte.Cred ca e super.
Lia
27/09/2012 at 16:23Am luat ochiometric din fiecare : 2 capatani de conopida ,2 capatani varza alba, 2 capatani varza rosie (mai micutele), 2 kg gogonele, 3-4 kg castraveti,…ceapa 6-7 bucati(daca gasesti din acelea micute circa 1 kg), 4 capatani usturoi, 3 gutui ….
Anonymous
26/09/2012 at 14:41Am un butoi de 20 l,cred ca-mi ajunge,nu?
Lia
27/09/2012 at 16:19Ajunge 🙂
ochian janina
03/10/2017 at 16:49Buna ziua,as dori sa stiu pt ardei umpluti cu varza in butoi plastic ,,ar fi la fel reteta ?
Liana Liana
15/10/2017 at 19:40da