In fiecare toamna pregatim aceasta Peltea de Gutui si Mere. Nu mult doar atat cat sa avem cateva borcanele in camara. Aceasta peltea se va inchega ca o piftie mai moale.
Se poate folosi la tarte, budinci, gris si orez cu lapte. Pelteaua se va mai gelifica in borcane mai mult sau mai putin.
Din fructele fierte ramase se poate prepara o delicioasa pasta de gutui cu mere. Reteta o vom publica in curand si speram sa va fie pe plac.
Ingrediente Peltea de Gutui si Mere
1 kg gutui
1 kg zahar
1 litru zeama in care au fiert gutuile si merele
1 kg mere cu coaja rosie
2-3 cm baton vanilie (sau 3 plicuri zahar vanilat)
100 ml zeama de lamaie
Preparare Peltea de Gutui si Mere:
Pelteaua se poate face din gutui intregi sau numai din cojile curatate si cotoarele ramase de la alte preparate (dulceata etc.). Am folosit cotoarele si cojile de la gutuile curatate pentru dulceata si cateva gutui intregi (sa cantareasca impreuna 1 kg) si 1 kg mere cu coaja rosie.
Gutuile intregi le-am spalat si le-am taiat felii, la fel am procedat si cu merele fara sa indepartez cotorul. Intr-o oala am asezat gutuile si resturile de la acestea impreuna cu merele si am adaugat apa rece care trebuie sa depaseasca nivelul lor cu 3-4 cm. Le punem la fiert pana cand se inmoaie bine fara sa amestecam sa nu se tulbure zeama. Cand sunt fierte, pe o strecuratoare, punem un tifon in strat dublu si strecuram zeama.
Lichidul ce ramane se cantareste. La fiecare litru de lichid se adauga 1 kg zahar. Lichidul, zaharul bucatica de baton de vanilie si zeama de lamaie se amesteca si se pune la fiert pana se leaga ca pentru serbet (se pun in putina apa rece 2-3 picaturi de sirop si daca prinzandu-le intre doua degete se aduna ca o bomboana moale inseamna ca siropul s-a legat ).
Peltea de Gutui si Mere
Imaginile initiale de la prima reteta postata in blog in 2008 !
Putem sa lasam ca siropul sa se lege mai putin ca pentru dulceata de gutui (se ridica lingura si pe latul ei vor aparea doua sau trei picaturi de sirop, una langa alta, care vor cadea deodata, atunci siropul este mai putin legat ca pentru dulceata). In acest caz, pelteaua se va inchega ca o piftie mai moale.
Dupa ce este gata legat, pelteaua, jeleul, se pune fierbinte in borcane, se lasa sa raceasca, apoi se pun capacele la borcane, sau se leaga cu celofan. Se va gelifica in borcan. Se poate servi ca si serbetul sau se poate folosi pentru tarte, budinci, orez cu lapte, gris cu lapte etc.
Va recomandam sa cititi si retetele Dulceata de Gutui, Gem de Gutui , Gem asortat de Mere cu Gutui, sigur o sa va fie pe plac si acestea.
PS. Daca nu aveti baton de vanilie puteti adauga zahar vanilat dar numai inainte cu 1-2 minute de a lua de pe foc pelteaua.
Comentarii recente
florentina
29/10/2011 at 20:02eu am facut peltea din cotoare de la gutui,mere si am adaugat si nuci pe care le-am uscat putin in cuptorul cu microunde.am lasat sa se raceasca miezul de nuca.am turnat pelteaua in borcanesi ampus miezul de nuca care s-a ridicat deasupra…incercati este delicioasa..spor la treaba