Mereu am auzit ca pepenii verzi sunt foarte buni murati. Prima data cand am gustat m-am si indragostit de ei. Din pacate nu am gasit prea multi pepeni la piata sa pot pune mai multe borcane.
Mi-ar fi placut sa pot pune si cativa pepeni la Muraturile asortate in saramura, dar trebuie sa ma multumesc cu ce am pana la anul.
Ingrediente Pepeni verzi murati
2 kg pepeni verzi mai mititei
1.5 kg gogonele marunte
1-2 morcovi
1 fir hrean
ardei iuti (facultativ)
piper boabe
1.5 l apa
60 g sare
100 g zahar
250 ml otet
1 lingurita Borken (se poate omite)
1 lingurita salicil
Preparare Pepeni verzi murati
Spalam pepenii si gogonelele. Morcovii se curata, spala si taie rondele mai groase. Mararul uscat si cimbrul se spala si se pune pe fundul borcanului (eu am folosit un borcan de 3 litri). Pepenii daca sunt mici ii lasam intregi daca sunt mai mari ii taiem in patru. In borcan peste marar si cimbru punem un rand de pepeni verzi, un rand de gogonele, cateva rondele de morcovi, printre punem 3-4 bucati de hrean curatat, 1 ardei iute care este facultativ, boabe de piper negru. Continuam sa punem in borcan ingredientele pana la epuizarea lor dupa care trecem la prepararea solutiei de murat ce il vom turna peste pepeni si gogonele. Punem apa la fiert impreuna cu zaharul si sarea.
Cand acestea sunt dizolvate oprim focul si adaugam otetul. Cand este calduta adaugam 1 lingurita rasa cu salicil si daca avem 1 lingurita rasa de borken (este optional folosirea lui), amestecam pana se topeste si turnam solutia in borcan pana acesta este plin. Capsam si punem borcanul in camara. Aceasta muratura il vom consuma dupa circa 6-8 saptamani.
PS. : Daca nu doriti sa folositi conservant atunci va recomand inainte sa puneti pepenii si gogonelele in borcan sa il sterilizati apoi dupa ce ati turnat solutia de murat peste ingrediente capsati si sterilizati borcanul in baie de apa timp de 20 minute de cand incepe apa sa dea in primul clocot dupa care puneti borcanul la dunst cald (intre paturi) pana a doua zi.