2 kg prune de toamna cu pulpa mai tare (brumarii )
1 kg struguri cu boaba mare Hamburg (albi si negri )
300 gr zahar
1 lingurita scortisoara macinata
300 ml otet
4-5 cuisoare intregi
10-15 boabe piper
1 l apa
1 lingurita salicil sau praf conservant
Preparare :
Spalam bine prunele . Despridem boabele de struguri de pe ciorchine si ii spalam si pe acestia. Lasam fructele la scurs. Asezam prunele si strugurii spalati in borcane . Intr-un litru de apa punem cei 300 ml otet si punem la fiert . Adaugam 300 gr zahar , cuisoarele , praful de scortisoara si piperul boabe. Lasam acest sirop sa fiarba 2-3 minute dupa care adaugam si 1 lingurita de salicil si oprim focul. Siropul fierbinte il turnam cu grija peste fructele deja aranjate in borcane. Inchidem imediat borcanele cu capacul si dam la dunst uscat intre paturi pana a doua zi
Dupa ce borcanele au racit le asezam in camara in asteptarea zilelor lungi de iarna.
Se servesc alaturi de diferite fripturi reci sau calde .