Anul acesta m-am bucurat de gustul minunat al rosiilor cherry mai mult ca niciodata!! Nu mi-au lipsit din frigider, le-am achizitonat de fiecare data de la un producator local ce isi avea taraba intr-un colt al pietei. De acolo am luat toata vara legume gustoase si sanatoase!!
Intr-o dimineata, l-am gasit cu ladita plina cu rosii cherry de diferite soiuri asa ca nu m-am abtinut si am luat mai mult decat mi-ar fi fost necesar.
Atunci mi-a venit ideea de a pregati rosii cherry uscate si conservate in ulei de masline, perfecte pentru bruschette, paste sau alte delicii culinare.
Reteta este una extrem de usoara, nu trebuie decat sa aveti la indemana pe langa rosii, decat ulei de masline, sare, piper, oregano uscat, usturoi si putin zahar pentru a le intensifica dulceata.
Mai jos va las inca doua conserve in care am folosit rosiile cherry si pe care vi le recomand!!
Rosii cherry uscate si conservate in ulei- Ingrediente
- 1 kg rosii cherry colorate
- oregano uscat
- cimbru uscat
- piper macinat
- praf de usturoi
- 1 lingura zahar tos fin
- ulei de masline
- 6-7 catei de usturoi
- fulgi de chilli
- sare
Cum pregatim rosiile cherry uscate
Reteta este una simpla si la indemana oricui. Nu trebuie sa avem la indemana decat un cuptor la care poate fi setata temperatura, tavi, hartie de copt si bineinteles ingredientele enumerate mai sus.
Rosiile cherry spalate si uscate se taie pe din doua si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, cu sectiunea in sus, se pun si cateii de usturoi in coaja.
Dupa ce tava/tavile sunt umplute, se presara deasupra rosiilor sare, zahar, praf de usturoi, piper macinat, fulgi de chili, oregano, cimbru si se stropesc bine cu ulei de masline.
Tavile astfel pregatite se introduc in cuptorul preincalzit la 100 °C, functia ventilatie pentru 2:30-3 ore.
Ideea e ca la final rosiile nu trebuie sa fie foarte uscate, ci stafidite, cu pulpa moale si usor zemoasa.
Cateii de usturoi se scot dupa ce sunt bine patrunsi, nu trebuie sa se rumeneasca, ei v-or fi pusi la final in borcan, asa ca trebuie sa isi pastreze aroma.
Avand astfel consistenta, ele se pastreaza mai bine in ulei si pot fi folosite in mai multe preparate.
Cum confiem rosiile cherry
Dupa ce rosiile sunt gata, se scot tavile din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se aseaza in borcane, punand cateii de usturoi printre ele. Se adauga si uleiul si resturile de ierburi ce au ramas pe hartia de copt, apoi se completeaza cu ulei de masline.
Pentru siguranta, borcanele se pot pune si in frigider, numai ca uleiul de masline la rece isi modifica consistenta, si daca vreti sa le folositi imediat, are un aspect usor mazarat. Dar daca borcanul se lasa la temperatura camerei, isi revine la consistenta normala.
Am lasat un borcanel in camara pentru verificare, deja a trecut 3 saptamani si rosiile sunt in perfecta stare.
Nu stiu sa va dau un termen cat pot fi pastrate in camara sau frigider, ce va pot spune e ca sunt atat de bune incat dispar cam repede.
Va recomand sa le incercati, daca nu mai gasiti rosii cherry acum, pastrati reteta si la anul sa le testati.
Eu o sa imi fac provizii substantiale, imi plac prea mult!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!