INGREDIENTE:
3 kg gogosari (sau ardei grasi),
3 kg varza ,
3 kg castraveti,
2 kg conopida,
2 kg ceapa,
4 lingurite salicil (sau praf conservant),
200 g sare la vrac (pentru muraturi),
2 kg zahar,
1 l otet,
4 l apa,
2 lingurite borken(sulfit de vin),
PREPARARE:
Gogosarii ii curatam de seminte si ii taiem felii subtiri. Castravetii ii spalam si ii taiem rondele . Ceapa se curata , spala si se taie solzisori.Varza o taiem fideluta.Conopida o spalam si desfacem in buchetele mici.
Dupa ce am terminat cu legumele incepem asamblarea. Intr-o oala , vas mai adanc incepem sa facem straturile de legume. Primul rand va fi de varza , deasupra asezam un rand de gogosari, un rand de ceapa, deasupra conopida si in cele din urma castraveti. Presaram deasuprafiecarui strat de leguma sare si incepem din nou straturile dupa cum am descris mai sus pana terminam ingredientele (legumele )
Intr-o oala punem la fiert 4 l apa in care vom dizolva 2 kg zahar si lasam sa dea cateva clocote. Luam apoi deoparte oala , lasam pana acest sirop sa raceasca si adaugam 2 lingurite borken. Astfel pregatit siropul il vom turna peste legumele asezate in straturi. Lasam sa stea timp de 2 zile cu aceasta solutie. In aceste 2 zile vom amesteca compozitia din cand in cand.
Acum , salata noastra este gata sa fie asezata in borcane . Capsam borcanele si le punem in camara in asteptarea zilelor lungi de iarna.
Comentarii recente
Corina
06/10/2011 at 14:06Foarte buna e si arata grozav!
Leila
06/10/2011 at 18:13Mulumim ,Corina !
Anonymous
04/09/2012 at 13:35nu trebuie sterilizata
Lia
10/09/2012 at 21:37Nu trebuie sterilizata 🙂
Anonymous
17/09/2012 at 13:16Arata foarte bine ,nu stiam aceasta reteta dar o voi incerca.Va multumesc !
Anonymous
04/10/2012 at 10:28unde gasesc : borken(sulfit de vin) ,
in aceste 2 zile …unde trebuie sa stea …undeva la rece ??sau nu conteaza ,
cand turnam siropul peste ….trebuie sa fie rece ,nu ??
scuze pt. atatea intrebari …dar as vrea sa-o incerc .
multumesc.
alina
20/10/2015 at 13:30O reteta minunata. Am incercat-o si a iesit delicioasa. Am folosit cantitatile din reteta doar ca am folosit mai multa varza si mai putini ardei, dar ca si cantitate totala a fost aceeasi ca si in reteta.
Liana Liana
25/10/2015 at 19:40Multumim, Alina. Ne bucuram sa auzim ca este pe placul vostru aceasta reteta.