Cine nu stie sa faca un borcan de dulceata de prune ? Toata lumea stie ! O sa va intrebati atunci ce rost isi mai are aceasta reteta la noi …. Va spun eu ! Anul acesta am facut dulceata la caldarea de arama a lui lele Berta , si a iesit o silvoita asa cum mi-am dorit, tumna buna pentru prajituri, tascute,cornulete …
Avem nevoie de prune, caldare de arama , un fus folosit pe post de lingura sa invartim in caldare (cumnatu’ care ii de la Mures ii spune mestecau )si lemne pentru foc.
Hai sa povestesc in mare cum am procedat ,( mama soacra de nu era) nu stiu zau cine ar fi facut focul sub caldare ….
Intai am spalat prunele (dupa ochi va spun ca am avut colo cam 20 de kile), le-am dezghiocat si le-am pus in caldarea minune (zahar nu am pus deloc ca prunele tare dulci au fost anul acesta….).
Soacra a facut focul, am asezat fain caldarea cu prune deasupra si am inceput invartita cu fusu… sa nu se prinda Doamne fereste ,prunele de caldare ca de e afumata dulceata cine o mai mananca….
Si tot am amestecat eu asa cam 2 ceasuri bune, (soacra mai arunca cate un lemn pe foc sa mearga treaba),si intr-un sfarsit am terminat silvoita.
Repede ne apucaram sa le punem in borcane, le-am capsat , intors cu susul in jos si le-am pus la caldurica intre paturi pana a doua zi.
Atata a fost tata povestea silvoitei facuta la caldare…. Da’ pot si va spun ca in viata mea nu am mancat asa bunatate ca aiasta facuta in caldare…..
Sa avem Pofta Buna !
Comentarii recente
Poliana
21/09/2012 at 14:12E super, asa facem si noi!!! Mai trebuie sa zic si eu ca e cea mai buna…se stie deja 😉
Laura
22/09/2012 at 03:50Vai, ce-mi aminteste reteta ta de buna cand facea silvoi (ca asa ii zice pe la Bistrita). Abia asteptam sa il termine si il mancam asa gol. Ce vremuri! Te pup
Cori Roth
22/09/2012 at 11:35Ce bine arata …imi faci pofta….:)
Anonymous
22/09/2012 at 20:23Ce bine arata, ce-as mai manca si eu.
Multumesc pt daruirea dumneavoastra
Maria
adriana
30/09/2012 at 21:03Foarte bine arata!Si eu as vrea sa fac anul asta dar nu avem caldarica, mi-ai putea spune te rog de unde ti-ai cumparat-o?Am tot cautat si pe la ziar dar nu am gasit nimic de calitate..
Lia
01/10/2012 at 00:05Adriana , din pacate si eu am imprumutat caldarea. Azi am fost in piata de vechituri si am vorbit cu cineva care face la comanda caldare de arama dar sunt niste preturi de ramai afis. Ca sa poti estima cu aproximatie iti spun ca pe unul de 10 l cerea 100 Eu 🙂
adriana
01/10/2012 at 22:02Multumesc de raspuns:) da..sunt foarte foarte mari preturile ca m-am tot interesat si eu…asa ca…cred ca vom imprumuta si noi pana la urma 🙂
Norica
24/08/2017 at 08:21Am facut si eu. Foarte buna.
NicuG
15/09/2017 at 19:51Asta-i magiun.
Liana Liana
17/09/2017 at 16:32O fi magiun, noi ii spunem silvoita 🙂
Veja Daniel
22/08/2018 at 16:47Asta-i pur si simplu dulceata de prune la caldare. Pentru silvoita se invarte macar 6-7 ore la cantitatea asta. Noi am facut din 125kg de prune si am tinut-o pe foc 16 ore.
Liana Liana
22/11/2018 at 21:40Felicitari !