Multi dintre noi cred si au crezut mereu ca fructele de soc sunt otravitoare. Are o anumita toxicitate si contine o substanta din familia cianurii, numita sambunigrina, care poate da probleme digestive. Dozele periculoase sunt de 200 de grame de fruct crud sau de suc preparat din fructul crud si de 300 de grame de tinctura pe zi. Din acest motiv nu se consuma in cantitati mari fructul de soc in stare cruda, dar are multe beneficii cand este fiert si preparat sub forma de dulceata sau sirop si chiar si sub forma de compot. In cele ce urmeaza am sa va scriu reteta Siropului din Fructe de Soc care se poate folosi atat ca bautura racoritoare cat si pentru efectul lui antiviral si antitusiv (in aceste cazuri doza zilnica ar fi de 3 x5 ml/zi). Va dau ingredientele pentru 2 l de sirop.
Ingrediente Sirop din Fructe de Soc :
2 kg fructe de soc
1 kg zahar
coaja de la o lamaie
1/2 pastaie de vanilie
1 baton de scortisoara
1 lingurita salicil sau praf conservant (optional)
Preparare Sirop din Fructe de Soc :
Fructele de soc se spala in mai multe ape. Se pun intr-o oala, adaugam zaharul, condimentele impreuna cu coaja rasa de lamaie. Apa punem cat sa treaca peste fructe cu circa 4 degete. Se fierb pana fructele devin moi si incep sa se zdrobeasca. (Eu le-am fiert in oala cu presiune circa 5 minute si am pus apa cat sa le acopere putin).
Dupa ce fructele de soc sunt fierte luam oala de pe foc si le lasam sa raceasca putin. Le pasam printr-o sita deasa. Eu nu am avut o astfel de sita si am improvizat putin punand in sita un tifon. Am strans capetele tifonului si cu ajutorul unei linguri de lemn am presat prin sita intr-un alt vas pana semintele au ramas in tifon si siropul nu s-a mai scurs.
Astfel obtinut siropul se toarna in sticle se capseaza si se sterilizeaza in baie de apa timp de 45 minute socotind acest timp din momentul in care apa incepe sa clocoteasca. Eu personal am optat pentru varianta cu praf conservant fiind in criza de timp.
Acest Sirop din Fructe de Soc se poate consuma cu apa minerala . Siropul se poate folosi si pentru a colora creme, lichioruri, sau prajituri.