Imi place sa fac pizza si sa folosesc ingrediente care stiu ce contin. Sosul este unul dintre ingredientele ce de fiecare data il pregatesc in casa. Il fac in doua variante- dulce si picant, astfel reusesc sa satisfac toate gusturile.
Si fiindca imi doresc sa il am mereu la indemana, m-am gandit ca ar fi bine sa il conserv la borcan.
Pentru acest sos de rosii pentru pizza am folosit rosii proaspete carnoase si foarte gustoase pe care le-am mixat cu robotul pana am obtinut o pasta. Nu a fost nevoie sa le trec prin masina de rosii, le-am folosit intregi fara a indeparta coaja si semintele evitand astfel o munca in plus. Este un sos extrem de gustos si nu contine decat rosii, sare si condimente.
Mai jos va las inca doua retete de sosuri pregatite pentru iarna pe care eu le folosesc frecvent in retetele mele si pe care le pregatesc an de an.
Sos de rosii pentru pizza- Ingrediente
- 6 kg rosii de gradina
- 150 g zahar
- 2 linguri oregano uscat
- 2 lingurite usturoi granule
- 2 lingurite piper macinat
- 1 lingurita fulgi de ardei iute
- sare dupa gust
Cum pregatim sosul pentru pizza!
Rosiile spalate si curatate de codite se taie in doua si se pun in robotul de bucatarie. Se mixeaza pana se obtine o pasta omogena.
Dupa ce toate rosiile au fost trecute prin robot, se pun in doua cratite cu fundul gros (doar daca doriti sa faceti un sos dulce si unul picant) si se pun la fiert la foc potrivit. Dupa ce a dat in fiert se adauga zaharul (cantitatea poate fi ajustata in functie de cat de dulci sunt rosiile, puteti sa nu folositi zahar deloc sau il puteti inlocui cu un indulcitor natural), oregano piper, ardei iute si sare.
De preferat ca la inceput sa puneti doar jumatate din cantitatea de condimente recomandata, urmand ca spre final sa definitivati gustul cu sare si restul de condimente.
Toata compozitia se fierbe pana la consistenta dorita. Nu uitati sa amestecati in sos fiindca riscati sa se prinda, mai ales daca cratitele folosite nu sunt chiar adecvate.
Borcane/ sticle sterilizate pentru conserve
Cat timp sosul fierbe, se spala sticlutele si capacele cu apa calda si detergent de vase. Se clatesc bine, se scurg si se aseaza cu gura in sus pe o tava de cuptor impreuna cu capacele. Se sterilizeaza in cuptor la 150 grade C pentru 20-25 min. Eu am ales sticlute de marimi diferite, in functie de cata pizza pregatesc o data.
Cand sosul a ajuns la consistenta dorita, se da deoparte si se mixeaza cu pasatorul pentru a-i da o textura mai fina.
Se scoate tava cu borcane/sticle din cuptor si se toarna sosul fierbinte cu ajutorul unei palnii.
Se infileteaza capacele, apoi se introduce tava cu sticle in cuptor pentru 20 min la 150 grade C. Se opreste cuptorul si se lasa sticlele acolo pana la racirea completa.
Se eticheteaza si se pun in camara la loc racoros si bine aerisit!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
Olivia
16/09/2021 at 15:25Multumesc pentru reteta,este foarte utila.
Loredana
26/09/2021 at 17:02Cu drag !!