Este o muratura care foarte putini o mai pun, si incetul cu incetul este data uitarii desi este o delicatesa. De aceea am sa va prezint si am sa impartasesc cu voi aceasta reteta pe care la randu-mi am preluat-o de la o buna prietena de-a mamei din Gyor.
Ingrediente :
700 gr usturoi curatat
500 ml apa
200 ml otet de 9 grade
200 gr zahar
3 linguri mari sare neiodata (la vrac)
1 lingurita salicil sau praf conservant
cate 1 lingurita rasa de Borken pe fiecare borcanas
1 pachet condiment pentru muraturi Fuchs (acesta contine toate condimentele pe care le-am scris mai jos )
( sau piper boabe, seminte de mustar, coriandru, foi de dafin, ienupar,enibahar, ardei iute )
ardei iuti daca doriti ca muratura sa fie mai picanta
Preparare :
Curatam usturoiul si spalam in apa rece cateii de usturoi. Intr-o cratita punem 500 ml apa la fiert impreuna cu 200 ml otet de 9 grade , 200 gr zahar, 3 linguri mari sare neiodata si lasam sa fiarba pana se topeste zaharul si sarea adaugam si cateii de usturoi si lasam sa dea cateva clocote timp de 1 -2 minute . Scoatem usturoiul din solutie si ii asezam in borcanase alaturi de ardei iuti sau fara. In fiecare borcan adaugam cate 2 linguri din condimentul pentru muraturi ( sau punem cateva boabe de piper, coriandru , 2 frunze dafin, cateva seminte de ienupar,… )La solutia in care am oparit usturoiul adaugam 1 lingurita de salicil (praf conservant) . Amestecam pana si acesta se topeste apoi turnam solutia peste cateii de usturoi in borcanase .Punem si cate 1 lingurita rasa de borken apoi capsam cu capacele si asezam borcanele in camara. Dupa 3 saptamani usturoiul este gata murat si se poate consuma alaturi de diverse fripturi.
Comentarii recente
Hildegad dörling
16/09/2016 at 07:59Ce este Borken?