Varza la butoi pe la noi asa se pune cu capatani intregi si cu varza taiata fideluta cu ajutorul unei mandoline. Se pun in straturi si nu punem deloc apa peste varza se formeaza suficienta zeama in care sa stea varza care mai apoi se transforma in delicioasa moare de varza.
In cele ce urmeaza va punem si metoda de pregatire in format Video. In ultimii ani de vreo 5-6 ani pun varza exact ca si in filmuletul atasat mai jos.
In filmulet varza taiata o cantaresc si apoi adaug sarea cu care o amestec bine si o las circa 1 ora la murat. In acest timp varza isi lasa zeama pe care o pun in butoi si astfel nu este necesara adaugarea de apa. In reteta scrisa am descris metoda initiala prin care puneam varza.
Am renuntat sa pun piperul boabe presarat peste varza deoarece unii din familie nu agreaza boabele de piper care raman din greseala in varza marunta care o folosesc la unele mancaruri si am ales sa ii pun in saculete sau in panza mai deasa pe care o leg. La fel procedez si cu mararul si cimbrul.
Varza la butoi – Ingrediente
varza de toamna ( am avut in total 60 kg)
boabe de porumb(circa 3 maini bune, dar este optional)
hrean,
5-6 morcovi mai mari
2 bucati gutui,
200 g piper boabe,
sare la vrac (neiodata) (30 g la fiecare kilogram de varza taiata)
crengute de marar si cimbru uscat( 2 legaturi marar si 1 legatura cimbru)
butoias de lemn sau de plastic ,
O parte din varza o taiem fideluta,cealalta parte o lasam intreaga si indepartam frumos cotorul in locul caruia vom pune 1 lingurita boabe de piper si sare cat sa se umple cotorul.
PREPARARE:
Morcovii ii curatam , spalam apoi ii vom taia rondele.Boabele de porumb se spala si se lasa la scurs. Hreanul se curata, spala si taie bastonase. Gutuile se spala ,se taie felii.
Avem toate ingredientele necesare ,acum trecem la fapte. Pe fundul butoiasului asezam crengutele de marar si cimbru uscat(cat sa acopere fundul butoiasului).
Deasupra vom pune un rand de varza taiata fideluta deasupra careia presaram o mana de sare apoi o presam bine pana iese la suprafata zeama sarata.Presaram morcovi taiati rondele, porumb, boabe de piper, cateva felii de gutui.
Acum peste stratul de varza marunta vom aseza capatanile de varza umplute cum am explicat mai sus si deasupra asezam din nou un strat de varza marunta .
Varza la butoi
Presaram din nou sare ,o presam bine pana lasa din nou zeama ,condimentam identic cum am procedat mai sus cu morcovi, gutui, piper, etc, … si iar punem un rand de capatani de varza …..
Continuam cu stratificarea pana la terminarea ingredientului principal , varza . Ultimul strat va fi un strat de varza taiata marunt (fidea) . Deasupra vom aseza o greutate care sa tina apasata varza sub zeama rezultata si lasam butoiul timp de 3 saptamani la loc caldut acoperit doar cu un prosop.
In aceste 3 saptamani varza acreste dupa care scoatem butoiul la rece.
Obtinem astfel atat varza pentru umplut sarmalute cat si varza marunta ce o putem folosi la diferite mancaruri , la noi in zona la” toros” ,o mancare specifica zonei noastre mai ales ea fiind preparata la taierea porcului , dar si ca salata ce acompaniaza o friptura ,sau se prepara o delicioasa cu afumatura . Zeama sau altfel spus moarea obtinuta dupa acrire este deosebita de buna si poate fi folosita ca bautura ,dar si ca zeama pentru acrit ciorbele.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
yaya6
25/10/2011 at 09:45varza la butoi-pentru mine e cea mai buna muratura,o vad langa orice mancare,imi place ideea ta cu scosul cotorului …o cana de zema de la varza,moare cum se mai chiama langa o farfuriula de fasole,nu ma mai gandesc caci imi fac singura rau,mai ales ca nu am conditii sa imi pun,raman cu gandul la a ta,complimente!
sarah
25/10/2011 at 11:17eu nu-s prietena buna cu varza murata dar mami o adora.n-ai pus apa deloc sau iar imi trebuie ochelari??pupici
OANA
25/10/2011 at 20:16buna varza murata ,l-ai prezentat-o f.bine , sunt ani de cand nu mananc , complimenti, chiar mi.ai facut pofta mm…