3 kg ceapa
3 kg gogosari
1 kg fasole boabe alba
1 l ulei
750 ml bulion
sare grunjoasa
piper , 2 foi de dafin
Preparare :
Fasolea o punem cu o seara inainte in apa rece. A doua zi o punem la fiert in apa cu sare. In acest timp ne ocupam de restul de ingrediente.
Curatam ceapa si o tocam. Punem intr-o cratita 1/2 l ulei si calim ceapa cu un pic de sare pana aceasta se inmoaie.
Gogosarii ii curatam de samburi, ii spalam apoi ii tocam si ii calim si pe acestia separat pe 1/2 l ulei cu un pic de sare pana pasta se ingroasa (circa 1 ora ii lasam la calit ).
Dupa ce am terminat de calit ceapa si gogosarii separat (asa scurtam timpul de pregatire ), intr-o alta cratita mai mare adaugam ceapa si gogosarii caliti in prealabil apoi adaugam si fasolea fiarta ,piperul macinat, si foile de dafin lasand sa fiarba impreuna inca circa 30 minute (timp in care vom amesteca mereu), dupa care adaugam bulionul si sare daca mai e nevoie. Bulion putem adauga mai mult daca vrem ca zacusca sa fie mai acrisoara.
Dupa ce am adaugat si bulionul lasam totul pe foc pentru inca aproximativ 30 minute . Adaugam 1 lingura salicil (sau praf conservant ) amestecam pana se dizolva , asezam zacusca in borcanase si le dam la dunst uscat pana a doua zi .
Comentarii recente
armanda
12/09/2009 at 11:06è una salsa che non conoscevo, grazie ciao a presto army
Anonymous
01/09/2012 at 12:21am facut si zacusca de fasole ,este o zacusca buna si usor de facut va recomand sa o incercati
Mariana
12/09/2009 at 22:47Mereu o faceam si cu fasole dar anul asta nu o fac!
Asa o fac si eu doar ca eu nu o fac cu fasole uscata ci cu fasole boabe proaspata(jengeys)e o grozavie!
Mai in tinerete(ha,ha) o faceam cu gogosarii copti – tot o minunatie ,i-a incercati!
Cecilia
20/08/2011 at 20:58Fasolea intreaga, nu data prin masina? Am sa incerc si asa. Eu o dau prin masina de tocat ( se face pasta), iar gogosarii ii coc si-i trec si pe ei prin masina.
Sigur e buna orice varianta. Stiti cum se spune: cate bordeie atatea obiceiuri !
Leila
22/08/2011 at 10:12Cecilia, scuze pentru intarzierea cu care raspund . Da , eu o fac cu fasole intreaga :), sigur se poate face si varianta cu fasolea data prin masina dar noi o preferam asa . Se poate ca o parte de fasole sa o macini si o parte sa o lasi intreaga . Anul acesta asa am procedat sa mai schimb nitel reteta :)) . Gogosarii nu ii coc de obicei dar sunt sigura ca zacusca iese super buna asa. Eu am fost mai comoda si am preferat sa ii macin doar . O zi superba iti doresc !
Alina Roxana
31/08/2013 at 14:06Buna. Nu stiu daca cineva mai intra pe aici ….am o intrebare.
Eu sunt in Spania si nu sunt gogosari aici…cel putin in zona mea nu am gasit inca…pot folosi ardel rosu?
Multumesc
LoredanaCarp
03/09/2013 at 15:35Buna Alina ,
Poti folosi numai ardei capia rosu. Gogosarul da un gust mai aparte dar merge si fara !!
Lucian Tomescu
04/09/2013 at 23:08capia rosu copt.
lucica pascu
21/08/2014 at 00:56Eu folosesc ardei rosu morron.gasesti in mercado.
Alina
16/09/2020 at 12:06Buna, poti sa-mi spui te rog cate borcane ies dintr-o portie??…Multumesc si felicitari pentru blog, este complet!!
Liana Liana
28/09/2020 at 13:43Mi-au iesit undeva la 25 de borcanele