Toamana asta mi-am pus in plan ca pe langa alte conserve pentru iarna sa fac si zacusca. Nu am mai pregatit in ultimii ani si am zis ca e cazul sa o fac din nou fiindca e tare buna in zilele lungi de iarna sau cand nu ai nimic gatit in frigider.
Pentru prima tura am facut zacusca cu ciuperci, va las mai jos reteta mea. Insa, pentru a doua tura am zis sa incerc zacusca de legume cu fasole in care sa folosesc fasolea si rosiile din conservele Sun Food, conserve ce eu le ador!!
De data aceasta am folosit doar legume crude pe care le-am tocat la robot.
Lia tocmai ce a facut o reteta cu zacusca in care nu a copt legumele, asa ca am zis sa incerc si eu varianta asta. Reteta o gasiti mai jos daca vreti sa o incercati.
Poate o sa ziceti ca zacusca cu fasole se face total altfel, stiu, dar dupa parerea mea nu e nimic batut in cuie asa ca liber la imaginatie si gust!!
Avem si noi in site reteta de zacusca cu fasole pentru cei ce nu vor sa se abata de la retetele clasice.
Zacusca de legume cu fasole- Ingrediente
- pentru 10 borcane de 370 ml
- 2 kg vinete
- 1 kg gogosari
- 0,5 kg ceapa
- 0,5 kg morcov
- 2 conserve rosii intregi in suc de rosii- Sun Food
- 2 conserve fasole boabe- Sun Food
- sare grunjoasa dupa gust
- 3 foi de dafin
- boabe de piper
- 350-400 ml ulei de floarea soarelui
Zacusca de legume cu fasole- Mod de preparare
Pentru inceput toate legumele se curata, se spala si se toaca marunt fiecare separat, cu ajutorul robotului de bucatarie.
Rosiile din conserva se trec si ele prin robot formand un sos omogen.
Dupa ce au fost pregatite toate ingredientele se trece la prepararea zacustii.
Intr-o oala de tuci se pune uleiul la incins, se adauga ceapa, morcovul si o lingura de sare si se soteaza la foc potrivit cam 30 min. In acest timp se adauga cate putina apa calda (in total cam 500 ml) pana ce legumele sunt bine patrunse.
Se adauga apoi gogosarii tocati marunt, piperul, foile de dafin si se continua sotarea.
Dupa alte 30 min se pun si vinetele tocate si stoarse de zeama si se continua fierberea amestecand din cand in cand pentru a nu se prinde de vas.
Cand lichidul din zacusca a scazut si legumele incep sa se gateasca, se adauga sosul de rosii.
Se amesteca mereu si se lasa la fiert pana ce legumele sunt bine patrunse iar compozitia devine pastoasa. In tot acest timp zacusca de legume cu fasole se gusta si se potriveste cu sare si piper.
Daca lichidul scade prea mult si zacusca nu e fiarta indeauns atunci se mai adauga treptat cate putina apa calda.
Spre final, se adauga si fasolea din conserva(o puteti pune cu tot cu zeama sau nu ) se amesteca si se mai fierbe cam 20 min.
In tot acest timp amestecati continuu ca sa nu riscati sa se prinda de fundul oalei. Astfel riscati ca zacusca sa prinda gust de ars si toata munca sa se duca pe apa sambetei.
Cum pregatim borcanele in care se pune zacusca
Borcanele si capacele se spala bine cu apa calda si detergent de vase, se clatesc si se lasa la scurs pe un prosop de bucatarie.
Se aseaza cu gura in sus pe o tava de la cuptor, se pun si capacele alaturi si se introduc in cuptorul preincalzit la 130 grade C pentru 30 min.
Se scot borcanele din cuptor cu tot cu tava si se umplu imediat cu zacusca fierbine. Se infileteaza strans capacele, se intorc borcanele cu capacul in jos pentru 5 min, apoi se pun in paturi si se acopera bine.
Se lasa sa se raceasca cu incetul pana a doua zi.
Se eticheteaza si se aseaza in camara la loc intunecat si racoros.
Zacusca de legume cu fasole este delicioasa numai buna de savurat intr-o zi de post!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!