Pe vremuri aceasta Conserva de carne la borcan era foarte des pregatita de catre bunicii nostri, sau mai prajeau carnea si o pastrau in untura, carne la garlita, zicea bunica caci nu erau congelatoare si nu gaseai carne decat cu pile, relatii si alte cele. Dar dintre cele doua metode aceasta este preferata mea.
Pentru prima data am vazut cum se face aceasta Conserva de carne la borcan, la mama soacra si tare mult mi-a placut gustul ei si faptul ca in doar cateva minute poti pregati ceva rapid de mancare din aceasta conserva.
Am mers si am cumparat o bucata frumoasa de carne de porc( pulpa), si m-am pus pe treaba dupa cum o sa vedeti si in Reteta in format Video de mai jos. Ei bine, nu e obligatoriu sa puneti carnat afumat, se pot pune doar bucati de carne. O parte am pregatit doar cu carne si o parte am pus cu carnat afumat.
Aceasta Conserva de carne la borcan, se poate consuma ca atare cu rosii, castraveti, telemea, sau puteti pregati o delicioasa Ciulama ( tocana se spune la soacra in localitate sau in alte parti, topala), sau un papricas cu cartofi.
Dupa 1 luna de tinut in raft se formeaza o gelatina exact ca la conservele cumparate din magazin. Pot sa va spun ca este o delicatese, sigur nu veti regreta daca incercati si voi aceasta metoda folosita de bunicii si strabunicii nostri.
Conserva de carne la borcan – Ingrediente
1 kg carne porc ( pulpa, spata, ceafa, ce vreti voi)
bucati de carnat afumat(optional)
10 g sare grunjoasa
2 lingurite piper macinat
untura
Conserva de carne la borcan – Preparare
Carnea se taie bucati de marime potrivita.Se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca.
In fiecare borcan punem cate 1 lingurita cu untura. Asezam bucatile de carne condimentata in borcane. Printre bucatile de carne se pot pune si bucati de carnat afumat. La final in fiecare borcan punem deasupra din nou cate 1 lingurita cu untura si punem capacele.
Punem borcanele intr-un vas cu prosoape. Eu am folosit la sterilizare un multicooker.
Acoperim cu alte prosoape borcanele si punem apa pana la umarul borcanelor.
Le lasam la sterilizat 4-5 ore la flacara aragazului. La multicooker -ul cu presiune le-am lasat timp de 2 ore la presiune minima si la 100 grade Celsius. Se scot si se pun la pastrare in camara.
NOTA : Aceasta conserva se poate pregati si cu carne de pui.
Alte retete vechi folosite si de bunicii nostri gasiti in imaginile de mai jos.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!