2 kg morcovi
2 kg radacina telina
2 kg radacina patrunjel
2 kg ardei gras (poate sa fie 1 kg ardei gras si 1 kg gogosar )
2 kg rosii
2 kg ceapa alba
2 legaturi mari frunze telina
2 legaturi mari frunze patrunjel
220 gr sare grunjoasa / 1 kg
Preparare :
Zarzavatul se curata si se spala. Rosiile le oparim in apa fierbinte apoi le curatam de pielita. Ardeii ii curatam si spalam bine sa nu ramana urme de seminte. Ceapa , ardeii si rosiile ii vom taia in felii subtiri . Morcovii, telina si patrunjelul ii vom rade prin razatoarea mica sau ii trecem prin masina de tocat carne. Frunzele de telina si patrunjel ii vom toca marunt. Acestea fiind facute ,cantarim toate ingredientele impreuna . Pentru fiecare kilogram adaugam 220 gr sare ( in cazul meu a trebuit sa pun 3 kg sare la cantitatea obtinuta ). Amestecam zarzavaturile cu sarea intr-un vas incapator si se lasa pana a doua zi . In acest rastimp e bine ca uneori sa mai amestecam . Se pun a doua zi zarzavaturile in borcane , se preseaza bine ca zeama sa se ridice , se capseaza si se aseaza in camara.
Din acest zarzavat putem adauga cate o lingurita cu varf ,chiar si o lingura in toate ciorbele si supele dulci in loc de sare sau delikat . Se poate folosi cu brio in loc de Vegeta, Delikat ,… si la alte mancaruri.
Comentarii recente
Diana Didona
29/09/2009 at 21:28Ma incanta aceasta reteta. Dar nu cred ca o mai fac anul asta, las pe la anul.
Vasile Danci Moroşanu
21/08/2014 at 03:15păi de ce nu lași să (și) vorbești tot pe la… anul?!
Leila
29/09/2009 at 23:05Diana, niciodata nu e tarziu sa incerci …
Anonymous
29/08/2012 at 12:29buna,
3 kg sare ??nu este prea sarat??
clau
elisa
30/08/2012 at 12:44buna reteta…seamana cu a mea…doar ca eu nu pun atat de multa sare.
denisa
01/04/2017 at 12:25Buna ziua,borcanele trebuie sterilizate?sau pun aspirina?