Budinca de orez cu mere, este o budinca delicioasa care o pregatea bunica mea in vacantele de vara cand eram la ea. Mereu stateam prin preajma ei cand spunea ca va pregati aceasta budinca nu cumva sa pierd clipa cand o scoatea din cuptor… Mi-am adus aminte de ea mai zilele trecute si am sunat-o sa imi spuna si mie reteta ei. Cum am aflat reteta am si preparat-o si eu la randul meu fetelor mele carora le-a fost pe plac. La urmatoarea tura am sa adaug si cateva stafide in compozitie, cu siguranta va fi si mai bun. Va recomand sa incercati si voi aceasta reteta de budinca cu siguranta veti fi incantati de rezultatul final.
Ingrediente Budinca de orez cu mere:
300 g orez
1 l lapte
150-200 g zahar
1/2 lingurita sare
1 fiola esenta vanilie
6 mere
4 oua
5-6 linguri dulceata de caise
100 g unt
pesmet pentru tapetat tava
unt pentru uns tava
Preparare Budinca de orez cu mere:
Curatam merele si indepartam cotorul cu seminte dupa care le feliem cat de subtire putem. Le stropim cu zeama de la o lamaie sa nu se oxideze pana pregatim celelate ingrediente necesare acestei budinci.
Orezul spalat il fierbem intr-un litru de lapte pana devine moale. In laptele in care fierbem orezul sa nu uitam sa adaugam si 100 g unt si 1/2 lingurita sare. Dupa ce orezul a fiert luam oala deoparte si trecem la urmatoarea etapa. Intr-un vas spargem 2 oua la care mai adaugam inca 2 galbenusuri. Cele 2 albusuri ramase se bat spuma cu 40 g de zahar pudra. Ouale le batem putin cu un tel apoi le vom adauga la compozitia de orez care a racit pana acum(sa nu fie compozitia fierbinte!). Se amesteca pana se omgenizeaza se adauga zaharul, esenta de vanilie, coaja razuita de la lamaie apoi se adauga merele feliate si se amesteca. O forma rotunda de preferat detasabila(se poate coace si in tava dreptunghiulara daca doriti) cu diametrul de 26 cm se unge cu unt apoi se tapeteaza cu pesmet dupa care se toarna in ea compozitia rezultata. Deasupra putem pune cateva felii de mere si acoperim apoi totul cu bezeaua facuta din cele 2 albusuri de ou.
Dam forma la cuptorul preincalzit pana bezeaua este frumos rumenita(se tine la cuptor circa 30-45 minute la foc cu intensitate mica). Dupa ce a copt lasam sa raceasca budinca de orez , deasupra bezelei intindem dulceata de caise apoi ornam dupa imaginatia fiecaruia cum dorim.
[amd-yrecipe-recipe:100]
Pofta Buna !
Comentarii recente
marcela
17/08/2013 at 16:22da,am testat reteta si este superba.a doua oara a incercat cu merele rase,am adaugat nuci si scortisoara iar ouale le-am pus pe toate in compozitie,albusurile (spuma)la urma si a iesit ceva de vis.cine are curaj sa incerce si nu va regreta.
Maria
07/12/2015 at 21:59Asemanator fac si eu aceasta budinca, nu am incercat cu nuci si as vrea sa intreb , cum puneti nucile, maruntite sau macinate ? Eu mai faceam candva, aceasta budinca cu zahar caramelizat , ca la crema de zahar ars si iesea foarte bine , zaharul caramelizat impreuna cu sucul de la mere, se transforma intr-un sirop si astfel budinca este usor zemoasa . Incercati si varianta mea 🙂