Galuste cu caise sau gomboti cu caise este unul si acelasi preparat.
In unele zone li se spun galuste in alte locuri gomboti. Gomboti imi place si mie sa le spun poate si datorita faptului ca le spun galuste la sarmale si mi se pare mai corect termenul de gomboti. Aceste galuste–gomboti le prepar de ani de zile dupa aceasta reteta de care sunt foarte multumita. Chiar daca va raman pe a doua zi 2-3 galuste acestea nu se vor intari ca cei facuti cu aluatul clasic.
Va recomand sa rasfoiti si Galustele cu prune, Galustele cu capsuni.
Ingrediente Galuste cu caise :
1 cana cu apa (200 ml)
50 g unt sau margarina
150 g faina
1 ou
1/2 lingurita sare
caise
150 g pesmet
Preparare Galuste cu caise:
Se pune apa cu sarea la fiert.Cand da in clocot adaugam untul. Lasam sa dea din nou in clocot si adaugam treptat faina. Amestecam pana se omogenizeaza compozitia. Luam de pe foc si lasam la racit. Adaugam oul la compozitia racita si lucram bine aluatul pana acesta se incorporeaza si devine omogena.
Rulam aluatul sub forma de baston ca in imaginea de mai jos si il impartim in 13-14 bucati egale.
Bucatile se intind intre palmi, punem in mijloc jumatatile de caise si formam galustele. Galustele astfel formate se pun la fiert in apa cu sare cand clocoteste.
Se lasa sa fiarba pana se ridica singuri la suprafata apei, apoi se scot cu ajutorul unei palete si se tavalesc prin pesmet. Pesmetul se prajeste in putin ulei (este mult mai gustos daca il prajiti pe unt … ) se adauga un praf de sare si galustele fierte se tavalesc prin pesmetul prajit.
Se servesc presarati cu zahar si scortisoara.
Va dorim Pofta Buna si spor la bucatarit in continuare! Sa pregatiti retete gustoase!
Comentarii recente
transport excursii
16/07/2015 at 22:19Eu faceam galuste cu prune. Acum ca v-am descoperit va voi urmari cu drag retetele pentru ca imi place sa gatesc totdeauna ceva nou. Multumesc!
Alina
22/07/2022 at 19:14Aluatul.a iesit foarte moale,nu am.putut lucra cu el…desi am respectat reteta,oare nu mai lipseste ceva?
Liana Liana
27/07/2022 at 10:55Buna Alina, depinde foarte mult si de faina folosita. Cand iti iese asa moale lasi sa raceasca si o lucrezi pe putina faina presarata pe suprafata de lucru.