In ultima perioada nu am mai pregatit nimic dulce, cred ca de cand am facut Galette cu prune si crema de branza si de adunci sa tot fie o luna jumatate. Provocarea de la Delaco, de a pregati o reteta cu crema de branza pufoasa cu smantana m-a facut sa ma orientez catre un desert rapid, savuros in care sa folosesc ingredientele ce le aveam la indemana fiindca nu aveam chef de cumparaturi.
Alegerea de a pregati acesti papanasi fierti cu branza si pere caramelizate s-a dovedit a fi una inspirata. Dintr-o cutie cu branza de 140 g am pregatit vre-o 14 bucati, destui cat sa imi fac pofta si sa indulcesc si o vecina 🙂
Se fac extrem de usor, sunt la fel de gustosi ca papanasii clasici, prajiti in ulei dar mai sanatosi avand in vedere ca sunt fierti.
Papanasi fierti cu branza si pere caramelizate- Ingrediente
Papanasi
140 g crema de branza pufoasa cu smantana- Delaco
2 linguri gris
3 linguri faina
1 ou
2 plicuri zahar vanilat
un praf de sare
faina pentru modelat papanasii
Pesmet prajit
100 g pesmet
50 g unt
2-3 linguri zahar tos
o lingura scortisoara pudra
Pere caramelizate
3 pere taiate cubulete
3 linguri zahar
50 g unt
Papanasi fierti cu branza si pere caramelizate- Mod de preparare
Pere caramelizate
Intr-o cratita se pune zaharul la topit pana devine aramiu(mare grija sa nu se arda fiindca o fie amar), se adauga peste el untul si perele taiate cubulete si se soteaza pana ce zaharul s-a topit si formeaza un sos consistent. Se lasa la racit.
Cum se pregateste pesmetul prajit?!
Intr-o tigaie se pune untul la topit. Se adauga pesmetul, se prajeste cam 5-6 min, amestecand continuu. Pesmetul v-a capata o culoare aramie, se da deoparte si se adauga zaharul tos si scortisoara.Se lasa la racit.
Preparare papanasi
Intr-un castron se pune crema de branza, ou, zaharul vanilat, sarea, faina, grisul si se omogenizeaza cu o lingura sau mixerul pana se obtine un aluat omogen.
Se rastoarna aluatul format pe o plansa pudrata cu faina, se modeleaza aluatul intr-un fitil si se portioneaza in bucati de 3 cm .
Se modeleaza in bilute si se apasa in mijloc cu degetul formand o mica adancitura.
Intr-o cratita se pune apa la fiert cu sare.
Atunci cand da in clocot se pun papanasii iar cand apa da in clocot din nou, se micsoreaza flacara, se acopera cratita cu un capac si se fierbe 6-7 min, apoi se opreste focul si se mai lasa in apa fierbinte 4-5 min.
Se scot cu o spumiera, se scurg bine de apa si se tavalesc prin pesmetul prajit asa cum se procedeaza si la galustele cu capsuni sau prune.
Se pot manca asa simpli sau impreuna cu dulceata sau diferite sosuri- vanilie sau fructe. Eu am ales sa ii servesc alaturi de pere caramelizate, o alegere inspirata, zic eu!!
Pofta buna!!
Comentarii recente
adriana
22/10/2018 at 10:19urmarest cu drag si aplic retetele voastre dar nu pot sa printez, m at ajuta sa am si buton PRINT ca mai usor imi este sa litez si fac reteta acasa
Loredana
06/11/2018 at 15:55Am avut o problema cu butonul de print si l-am scos …incercam sa il instalam . Multumim!!