Ingrediente:
300 gr fasole uscata pestrita(tarcata)
200 gr zahar
30 ml apa
1 plic zahar vanilat (sau 2 plicuri dupa preferinta)
3 linguri esenta rom (2 linguri Rom)
Preparare :
Fasolea se pune de cu seara la inmuiat in apa rece. A doua zi se pune la fiert in apa rece curata. Cand fasolea e fiarta se strecoara , se pune deoparte 50 ml zeama in care a fiert aceasta. Fasolea se da prin masina de tocat cu ciur foarte marunt , sau se toaca la robotul de bucatarie impreuna cu 50 ml zeama ( zeama in care a fiert fasolea, daca nu avem la dispozitie niic una nici alta pasam fasolea printo strecuratoare).
Facem un sirop din 200 gr zahar si 30 ml apa. Punem intr-o cratita cei 200 gr zahar impreuna cu 30 ml apa si punem la fiert pana zaharul se topeste. Acest sirop il adaugam la fasolea macinata
adaugam zaharul vanilat si cele 3 linguri de esenta de rom . Amestecam totul bine pana se omogenizeaza si dam pireul astfel condimentat la rece.
Servim cu frisca sau frisca vegetala.
Acest pireu fals il putem folosi si ca umplutura la diverse prajituri sau torturi. Daca dorim sa il folosim in scop de umplutura adaugam la el un pic de pesmet sa aiba consitenta mai groasa.
Va doresc Pofta Buna !!!!
Comentarii recente
ina
13/11/2008 at 15:38Wow! Ce chestie interesanta! Ce gust are?
Leila
13/11/2008 at 19:12Ina bine ai venit pe la noi 🙂
Are exact gustul pireului de castane ,nu faci diferenta 😉
pupice :*
ina
13/11/2008 at 20:23wow! trebuie sa incerc si eu1 Sa vad pe cati pacalesc 😀 Va trec pe lista mea! Pup!
Leila
14/11/2008 at 01:04🙂 sunt chiar curioasa Ina pe cati vei pacali 😉
:*
Kuki
12/09/2015 at 15:59Despre acest desert era și un scheci umoristic la unguri:
Abrakadabra
Hab ragad babra!!!!!
Dar bunica mea făcea și tortul buturugă de Crăciun cu „castane -boabe” și nouă ne plăcea la nebunie!!!!
Când eram copil nu prea se găseau nici castane nici pireu gata pregătit la borcan.Mulțumesc că mi-ai, amintit oricum rețeta lui Omi nu o mai găsesc!
Liana Liana
13/09/2015 at 20:57:)) Si eu am preparat la un eveniment in familie un tort umplutut cu crema de castane-boane si nimeni nu si-a dat seama ce am folosit.Iti multumesc acum eu ca mi-ai amintit de Tortul buturuga (Fatörzs ).