Nu imi lipsesc lamaile din frigider, le folosesc foarte mult in deserturi dar si la manacaruri, sosuri si dressinguri pentru salate.
Nu mereu gasesc lamai netratate, insa cand le gasesc imi cumpar mai multe, baiul e ca nu rezista mult. De multe ori rad coaja, o amestec cu zahar si o pun la pastrare intr-un borcan la frigider.
Fiecare dintre noi a conservat astfel coaja de lamaie, mai ales cand lamaile si portocalele se gaseau doar de sarbatori.
Zilele astea am primit de la Heinner o rasnita electrica cu rasnire umeda si uscata. Asa ca m-am gandit ca trebuie neaparat sa o testez facand o pudra de lamaie pentru prajituri si dressinguri.
Pudra din coaja de lamaie
Rasnita electrica HEINNER HCG-200DG2 contine doua recipiente de inox, unul pentru rasnirea ingredientelor uscate si unul pentru maruntire sau preparare de sosuri.
Are o capacitate de pana la 70 g, cutitele sunt din inox iar puterea este de 200W.
Este foarte utila in bucatarie, mai ales ca poti pregati cu ajutorul ei cantitati mici de sosuri, amestecuri de condimente sau iti poti rasni boabe de cafea cat pentru o ceasca.
Mai jos va las doua retete in care Rasnita electrica HEINNER HCG-200DG2 mi-ar fi de mare ajutor!!
Pudra de lamaie pentru prajituri si dressinguri- Ingrediente
- coaja de lamaie
Cum putem pregati in casa pudra de lamaie
Pentru a pregati aceasta pudra de lamaie trebuie sa folosim lamai proaspete cu coaja sanatoasa si netratate. Daca nu folositi lamai netratate, atunci trebuie sa le spalati foarte bine cu apa calda cu ajutorul unui burete de bucatarie.
Dupa ce lamaile au fost bine spalate, se sterg cu un prososp de bucatarie.
Cu ajutorul unui curatator de legume se indeparteaza coaja galbena cu atentie astfel incat sa se ia cat mai putin din partea alba.
Fasiile de coaja se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt si se introduc in cuptorul preincalzit, functia ventilatie la temperatura mica, 90°C pentru 2 ore.
La final, cojile trebuie sa fie bine uscate, nu trebuie sa fie rumene sau usor umede fiindca astfel nu pot fi macinate. Se lasa sa se raceasca in cuptor, abia a doua zi putand fi macinate.
Cojile se pun in recipientul rasnitei pentru macinare, se pune capacul deasupra si se apasa usor in reprize de cateva secunde pana ce cojile se transforma intr-o pudra fina. Se pune apoi intr-un recipient mic de sticla, se inchide ermetic si se pastreaza intr-un loc racoros.
Pudra de lamaie
Daca cojile nu sunt uscate corect, atunci pudra de lamaie nu poate fi pastrata mult timp fiindca exista riscul sa prinda mucegai.
Eu am ales sa nu pregatesc o cantitate mare. Am folosit coaja de la 4 lamai cu marime obisnuita(500 g au avut lamaile intregi).
Cantitatea de pudra obtinuta imi ajunge sa aromatizez vre-o 3 sortimente de prajituri, sa pregatesc un dressing pentru o salata sau sa condimentez o friptura.
Daca nu ati pregatit-o pana acum, va recomand sa o incercati!!
O puteti folosi in creme pentru prajituri, blaturi, cozonaci, bauturi si in multe alte retete in care folositi coaja de lamaie.
La fel puteti pregati si pudra de portocala, imediat ce gasesc portocale netratate o voi face negresit.
Concurs!!
Si fiindca ne dorim sa incercati sa pregatiti aceasta pudra de lamaie pentru desertul preferat, alaturi de Heinner, avem cat de curand un nou CONCURS!!. Trebuie doar sa ne urmariti pe pagina noastra de Facebook.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!