Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Piept de rata cu sos de rodii

Piept de rata cu sos de rodii


A inceput culesul in vii semn ca toamna si-a intrat in drepturi desi caldura de afara ne face sa credem ca suntem in plina vara.
Si cum putem sarbatori prima luna de toamna daca nu cu un preparat savuros, un piept de rata cu sos de rodii si garnitura de fasole verde si piure de cartofi.
Un deliciu culinar de langa care nu trebuie sa lipseasca un vin bun!! Asa ca va recomandam un Caloian Feteasca Neagra de la Crama Oprisor, un vin echilibrat de o culoare visiniu intens cu miros de cirese negre si prune coapte.

CALOIAN-FETEASCĂ NEAGRĂ

„Vinul-vedetă al liniei Caloian, Feteasca Neagră şi-a cucerit rapid admiratorii.
Aduce aminte de surpriza erotică şi postmodernă a doamnei care, la un bal alb-negru, coboară maiestuos treptele de marmură într-o rochie roşie de flamenco.
Un vin care nu rămâne nevorbit, nu e trecut de nimeni cu vederea şi, obligatoriu, rămâne în memorie.
Deşi se bea uşor, nu este un vin facil, căci rotunjimea-i prietenoasă, dominată de prune uscate, cireşe şi vişine negre, este doar un „context” pentru senzaţiile de trufe şi cacao, ameţite chiar de o picătură de sânge proaspăt, cufundată în arome seducătoare de lemn.”

Va las inca doua retete langa care ati putea savura un vin din colectia Caloian!!


Piept de rata cu sos de rodii- Ingrediente

  • doua jumatati piept de rata cu piele, fara os( cam 350 g)
  • sare si piper
    • Sos de rodii
  • 200 ml zeama de rodie sau 70 g sos de rodie
  • 100 ml vin negru
  • 1 lg zahar brun
  • 1 lg miere
  • 1lg crema de otet balsamic
  • sare si piper
    • Garnitura
  • piure de cartofi cu lapte si unt
  • fasole verde sote in unt
Piept de rata cu sos de rodii


Cum pregatim sosul de rodie

Pentru acest delicios sos de rodie ne trebuie zeama de la doua rodii sau daca gasiti de cumparat recomand si sosul concentrat de rodie. Eu nu am avut asa ca am stors doua rodii prin storcatorul cu presare la rece.
Intr-o craticioara se pun toate ingredientele se amesteca usor cu o lingura si se lasa la fiert pana ce sosul scade la jumatate si incepe sa capete consistenta. Se da deoparte, strecoara printr-o sita fina si se pune intr-o sosiera.

sos de rodie


Ce garnituri se pot folosi la pieptul de rata

Garniturile alese a le folosi cu pieptul de rata sunt fasolea verde sote si piureul de cartofi.
Fasolea congelata se fierbe 3-4 min in apa clocotita cu sare. Se scoate si se pune in apa rece pentru ai opri fierberea si a ii pastra culoare. Se soteaza 2 min in unt cu ulei de masline, un catel de usturoi sare si piper.

fasole verde sote

Pentru piure se fierb cartofii cubulete in apa pana sunt bine patrunsi, se scurg de apa, se paseaza impreuna cu untul si se definitiveaza consistenta adaugand lapte cald. Se potriveste gustul cu sare si este gata de a fi pus in farfurie.

piure de cartofi


Cum pregatim pieptul de rata

Pieptul de rata se scoate din frigider cu 30 min inainte de a fi preparat pentru a ajunge la temperatura camerei. Se sterge bine cu un prosop de hartie, se cresteaza pielea sub forma de romburi cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Se condimenteaza cu sare si piper si se pune la prajit in tigaia rece, fara grasime, cu pielea in jos. Astfel prajirea nu se face brusc, grasimea avand timp sa se topeasca cu incetul.
Dupa ce pielea a devenit crocanta si aurie, se intoarce si pe partea cealalta si se lasa pana se rumeneste bine cam 6-8 min in total in functie si de cat este de mare pieptul.

piept de rata


Daca pieptul de rata este mai mare, e de preferat sa se rumeneasca pe ambele parti apoi se scoata din grasimea lasata dupa prajire, se aseaza pe o tava cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incins la 180°C pentru 5-6 min. Se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca 5-6 min pentru ca sucul format sa nu se scurga atunci cand e portionat. Pentru pieptul gatit de mine nu a mai fost nevoie sa il bag in cuptor fiindca a fost destul de subtire si s-a gatit atat cat trebuie numai in tigaie.

Cum asamblam farfuria

Pieptul de rata dupa ce s-a odihnit se taie in felii potrivite, se aseaza pe farfurie alaturi de piureul de cartofi si fasolea verde sote. Se toarna deasupra sosul de rodii cald, cantitatea folosita fiind dupa aprecierea fiecaruia. Sosul se aduce cald,in sosiera, si fiecare isi pune cat doreste.

Langa acest piept de rata cu sos de rodii merge perfect un pahar cu vin Caloian Feteasca Neagra!!
Sa aveti spor si pofta!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram