Lapte de pasare reteta clasica
Imi aduc aminte cu drag de vremurile copilariei cand eram la bunici,de toate bunataturile pe care mi le facea bunica cand eram la ea in vacante. Unul din deserturile simple pe care mi le pregatea era si acest Lapte de Pasare. Pe bune, mai ales pe timpul verii, pe caldurile de peste zi era chiar desertul perfect.
Lapte proaspat muls de la vacuta din grajd, oua proaspete din cuibarul gainilor erau ingrediente simple si eco la aceea vreme folosite de bunicuta mea. Tin minte ca frigider nu avea si ca sa raceasca bine laptele de pasare punea vasul in care l-a pregatit in galeata de la fantana si o lasa jos sa stea la rece.
Ce vremuri! Cat de usor se prepara acum Laptele de pasare, cu mixerul este o simpla joaca! Pe vremuri dura sa bati albusurile cu telul destul de mult, dar niciodata bunica nu s-a plans ca ii este greu.
In cele ce urmeaza vreau sa va prezint reteta clasica asa cum o pregatea bunica mea. Nu avea cantitati fixe pentru zahar,lapte si oua pregatea la ochi acest desert. Asa a preluat mama reteta, asa am preluat-o si eu la randul meu. Sa vedem de ce avem nevoie in cele din urma.
O varianta mai rapida si moderna o gasiti in reteta Lapte de pasare Rapid. Veti vedea ca prin aceasta metoda de preparare scurtam mult timpul de preparare al acestui desert atat de apreciat.
Ingrediente Lapte de pasare reteta clasica
1 l lapte
5 linguri zahar
4 galbenusuri
1 praf de sare
4 albusuri
5 linguri zahar praf
1 praf de sare
(mai nou atat in albusuri cat si in galbenusuri se pune esenta de vanilie sau zahar vanilat, pe vremuri era un lux, dar si fara era la fel de bun acest desert)
Preparare Lapte de pasare reteta clasica
Galbenusurile cu 5 linguri zahar ( daca se doreste se pune 2 plicuri zahar vanilat) si 1 praf de sare se amesteca cu mixerul pana devine o crema mai groasa si isi schimba culoarea.Albusurile se bat spuma cu 1 praf de sare si cand sunt batute mai mult de jumatate adaugam treptat zaharul praf ( eventual 1 plic zahar vanilat) si continuam sa batem albusurile pana spuma devine tare si Acum punem laptele la fiert si cand incepe sa fiarba rupem cu o lingura din albusurile batute galuste ce le punem in lapte. Se fierb cate 2-3 minute pe fiecare parte apoi se scot separat pe o tava. Se procedeaza la fel cu restul de albusuri.
Dupa ce am terminat cu albusurile de fiert din laptele cald adaugam putin cate putin la galbenusurile frecate cu zahar amestecand mereu pana compozitia se subtiaza si ajunge la temperatura laptelui. Turnam compozitia la laptele fierbinte si amestecand mereu il fierbem timp de 10-15 minute pana acesta se ingroase .
Din compozitia de lapte punem cate putin in bolurile sau paharele pregatite din timp, si peste acest sodou punem albusuri fierte si deasupra punem din nou din compozitia de lapte. Se poate glasa fiecare pahar cu ciocolata sau zahar topit dupa care se da la rece cateva ore bune.
Gatim cu pasiune impreuna cu Selgros !