Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Balmos










Ingrediente :
3 cupe (1 cupa = 1 litru ) jintuiala de oaie
3 maini faina mamaliga grunjoasa
1 lingurita sare

Preparare :

Jintuiala o punem intr-un borcan la acrit pentru cel putin 2 zile.
Punem jintuiala la fiert cu 1 lingurita sare intr-o oala mai inalta pentru 45 de minute . Amestecam mai des in oala dupa ce da in clocot jintuiala deoarece se poate prinde . Dupa cele 45 de minute adaugam cele trei maini de faina de malai si lasam sa fiarba la foc mic timp de 15 minute(nu amestecam deloc in oala dupa ce punem faina). Luam oala de pe foc si cu un sucitor frecam bine faina pana nu ramane cocoloase. Punem inapoi oala pe foc pentru cateva minute (mai precis pana incepe sa fiarba , scuipa ca un mic vulcanas deci atentie ) apoi rasturnam continutul pe o farfurie plata sau un bol mai larg .
Balmosul astfel obtinut se poate consuma cu lapte prins, sana, iaurt dar si cu supa de salata verde este un deliciu.

Pofta Buna !!!!

Comentarii recente

  • Eduard

    24/09/2009 at 13:54

    E este „jintuiala de oaie” si cum se poate procura (exista in comert – presupun ca nu)?

  • Leila

    24/09/2009 at 22:30

    Ai dreptate Eduard , in comert nu cred se gaseste. Singur posibilitate de a procura jintuiala e de la cioban sau taranii care au oi si prepara asa ceva. Nu toti ciobanii sau crescatorii de oi stiu sa prepare jintuiala din pacate. Si eu pregatesc balmosul doar cand imi aduc din BN jintuiala si imi fac rezerva serioasa crede-ma :).
    Pupice.

  • Banutza

    27/04/2010 at 09:19

    Balmosul se poate face cu lapte. Se fierbe faina de malai in lapte , se adauga unt si la sfarsit cascaval bucati . De preferat sa se faca la ceaun. Se serveste cu lapte gros ( cei din Margininea Sibiului stiu ce-i ala ) sau iaurt, smantana, lapte batut .
    Un deliciu

  • Előd

    16/10/2010 at 16:01

    Am cumparat jintuiala la hala agroalimentara din Cluj, p-ta M. Viteazu’. Pofta buna!

    • Anonymous

      24/05/2012 at 20:19

      Este jintuiala si la un magazin in apropiere de piata din Cluj si costa 5 lei litrul deci avem nevoie de 3 litri (3 cupe) – 15 lei !!!!!pentru 3 maini (si mainile astea difera -in a lui nevasta-mea intra 50 grame pe cand in mana mea incap vreo 150 grame- cam inprecisa reteta)de balmos conform retetei !!!!!!!! cam scumpa delicatesa asta de mamaliga acra. Eu o fac de obicei cu un litru de lapte batut si cam un unt si malai cat cuprinde (vreo 600 grame) si o fierb ca pe o mamaliga amestecand continuu pana e gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram