Aveam in plan de multa vreme sa testez aceasta reteta de coltunasi chinezesti fierti in aburi, chiar ma gandeam sa imi achizitonez un cos de bambus special pentru fierberea lor. Insa, Heinner Electrocasnice m-a scutit de o cheltuiala cand mi-au trimis acest Aparat de gatit cu aburi HSA-1000XMC . Mi-am zis ca e timpul sa ii incerc asa ca am inceput sa ma documentez fiindca, recunosc, nu aveam habar cum se fac si nici nu am avut ocazia sa ii gust. Dupa lungi cautari si citit multe retete, m-am oprit la reteta Andreei, mi-a placut cum este explicata.
Dar inainte de a va spune cum am pregatit primii mei coltunasi chinezesti, sa va zic cate ceva despre aparatul de gatit cu aburi Heinner HSA-1000XMC :
- putere: 1000W,
- rezervor apa: 1.4 l,
- capacitate totala: 12 l,
- 3 boluri,
- bol pentru orez,
- timer: 90 minute,
- semnal sonor finalizare program,
- protectie supra-incalzire,
- indicator nivel apa,
- functie oprire automata,
- picioruse anti-alunecare,
- loc depozitare cablu de alimentare,
- decoratii inox
Cu ajutorul lui se pot pregati foarte multe retete!!
Desi primul gand duce imediat catre peste si legume, trebuie sa va spun ca se poate gati si pui, orez, budinci, paine rapida, oua, coltunasi sarati si dulci si multe altele.
Va las mai jos doua retete savuroase pe care va recomand sa le incercati!!
Coltunasi chinezesti fierti in aburi- Ingrediente
- Aluat
- 240 g faina alba
- 100 ml apa fierbinte
- 30 ml apa rece
- un praf de sare
- Umplutura de carne
- 250 g carne tocata de porc
- 2 foi varza chinezeasca
- 2 fire ceapa verde
- 2 catei de usturoi
- 2 lingurite ghimbir ras
- 1 varf lingurita piper
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 1 varf lingurita sare
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingurita ulei de susan
Cum se pregatesc coltunasii chinezesti
Aluat pentru coltunasi
Faina cernuta se pune intr-un bol, se adauga sarea, se face un gol in mijloc, se toarna apa fierbinte si se amesteca pana la incorporare, apoi se adauga si apa rece si se continua amestecarea. Aluatul inca nelegat se rastoarna pe o planseta si se incepe framantarea pana ce devine un aluat compact cu o consistenta ferma.
Aluatul se pune in bol, se acopera cu o folie alimentara si se lasa la odihnit 15 min.
Dupa trecerea timpului de odihna se pune aluatul din nou pe planseta si se framanta inca 5 min, dupa care se lasa la odihnit inca 30 min.
In tot acest timp se pregateste umplutura de carne.
Cum se face umplutura pentru coltunasii chinezesti
Carnea de porc tocata fin se pune intr-un castron, se adauga varza tocata si stoarsa bine de zeama, sosul de soia, uleiul de susan, sare si piper. Se adauga apoi ghimbirul ras, usturoiul tocat si ceapa tocata fin. Inca nu se amesteca ingredientele cu, carnea.
Separat se incalzeste uleiul pana ce incepe usor sa fumege si se toarna fierbinte peste usturoi, ghimbir si ceapa. Condimentele se gatesc usor si astfel elibereaza mai multa aroma. Se amesteca apoi pana ce compozitia de carne capata consistenta legata asemanatoare cu pasta de mici.
Cum se modeleaza coltunasii
Aluatul se modeleaza sub forma de sul, apoi se portioneaza in mici bucatele cam de 15 g fiecare.
Se rotunjesc usor apoi se lasa cam 5 min sa se relaxeze. Cu un sucitor se intind in cerculete cu marginele mai subtiri si mijlocul mai gros.
Se ia in mana cercul de aluat, se pune in mijloc cam o lingurita de umplutura si pliaza din loc in loc si se unesc marginile cu apasari usoare. Astfel se obtin mici boccelute sub forma de coltunasi, asa ca in imagine.
Cum se fierb coltunasii
Se umple cu apa rece rezervorul aparatului de gatit cu aburi pana la marcajul maxim. Se pune apoi tavita de scurgere urmata de primul cos (se pot folosi toate 3 cosuri daca aveti multi coltunasi de fiert), se aseaza coltunasii in cos, se pune capacul se conecteaza la curent, se apasa butonul „Mode” si se selecteaza programul de „Paine”. Daca timpul afisat este prea mic se poate mari, eu am selectat 17 min apasand butonul „+”.
Se apasa apoi pe butonul pornit si aparatul incepe sa functioneze, in cateva secunde se vede cum iese aburul.
La terminarea timpului aparatul se opreste atentionand sonor.
Coltunasii se scot din aparat si se servesc fierbinti alaturi de un ulei aromat sau un amestec de sos de soia, ulei de susan, usturoi si vin de orez negru.
Se pot pastra la rece in caserole inchise si se pot consuma a doua zi nu inainte de a fi incalziti la microunde sau chiar in cosul aparatului la aburi.
Dat fiind faptul ca este pentru prima data cand pregatesc acest tip de coltunasi, eu zic ca m-am descurcat cu brio, aveam emotii la modelat, dar e mult mai usor decat pare.
Daca va plac mancarurile chinezesti, recomand sa ii incercati, sunt chiar interesanti, mie mi-au placut!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
Dan
24/09/2022 at 09:52Am servit in Cluj la un retaurant, unt excelenti, mi-au placut mult.
Loredana
24/09/2022 at 18:57Sa ii incercati, asa puteti face diferenta , eu am urmat aceasta reteta dupa cineva ce e pasionata de bucataria chinezeasca, asa cum am scris si in descriere.