In Bistrita la soacra mea am intalnit pentru prima data aceasta Mamaliga frecata. La noi in familie mama, bunica, si matusile faceau mamaliga slobozita. Slobozita? Da! Adica puneau apa la fiert in care puneau sare si presarau apoi faina de porumb in ploaie in apa clocotinda. Amestecau mereu pana malaiul era bine fiert si se ingrosa. Nu este o mamaliga vartoasa ca mamaliga frecata, dar cu lapte rece mereu a fost o bunatate.
Mamaliga frecata – Ingrediente
1 l apa
2 cani faina de porumb(faina malai cum ii mai zicem noi)
1 lingurita sare
Mamaliga frecata – Preparare
Punem apa la fiert cu 1 lingurita sare. Faina de malai o adaugam cand apa fierbe in asa fel incat sa nu se imprastie, in bloc. Lasam sa fiarba circa 20 minute la foc mic. Surplusul de apa il punem intr-un vas. Restul de faina ce ramane in oala il frecam cu ajutorul unui sucitor sau lingura de lemn adaugand putin cate putin din zeama stoarsa pana obtinem o mamaliga mai vartoasa.
Vasul in care am frecat mamaliga o punem inapoi pe foc pana incepe sa „pufaie „, in acest moment luam vasul si rasturnam continutul pe un platou, sau fund de lemn.
Se poate servi alaturi de diferite sosuri, sau se pot face straturi cu diverse umpluturi .
Mamaliga frecata se poate taia cu ata atat de vartoasa este!
Alte idei cu retete in care folosim mamaliga le gasiti in imaginile de mai jos! Clic pe titlu pentru a vedea reteta!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
Tocană ca la Bistrița | Selgros Cauta Pasiunea
23/07/2018 at 04:28[…] la fiert până se îngroașe. Carnea se pune înapoi in sosul legat după care se servește cu mămăligă frecată sau slobozita, după cum va este mai ușor, sau cu pâine de casă […]