Cred ca sunteti de acord cu mine ca nu este casa de roman in care sa nu se pregateasca de cateva ori pe an sarmale. Fie ca sunt sarmalute cu foi de vita sau varza, sarmalutele sunt nelipsite de pe mesele de sarbatoare dar si atunci cand ii pomenim pe cei dragi plecati de langa noi.
Si fiindca ne plac atat de mult, avem in site o intreaga colectie de retete, una mai interesanta si mai gustoasa decat alta.
Gasiti sarmale de post, sarmale in frunze de tei si podbal, sarmale in frunze de stevie dar si sarmale cu pasat sau scrobi.
Mai jos va las doua dintre retetele mele care mi-au placut foarte mult!!
Sarmalute cu foi de vita– ingrediente
- Compozitie sarmale
- 1kg pulpa de porc, tocata
- 150 g orez cu bob rotund
- 2 morcovi potriviti
- 4 cepe
- 2 oua
- 1 legatura patrunjel verde
- 1/2 legatura marar verde
- piper si piper
- 3 lg pasta de tomate
- 60 ml ulei
- 100 buc foi de vita
- Pentru servit
- 200ml smantana
Preparare compozitie sarmale
Se pune uleiul la incins intr-o tigaie incapatoare, se adauga ceapa tocata marunt si morcovul ras prin razatoare. Se presara o lingurita de sare si se caleste pret de 3-4 min tin in care legumele se inmoaie usor. Se adauga pasta de tomate si se amesteca pana la incorporare.
Peste compozitia de legume se adauga orezul spalat si scurs bine, se amesteca si se mai lasa la foc mic timp de 1 min pana ce orezul absoarbe lichidul lasat de legume.
Se da deoparte si se lasa sa se raceasca.
Intr-un castron incapator se pune carnea de porc tocata. Daca nu aveti o problema cu grasimea, puteti pune alaturi de pulpa de porc si cam 150 g carne grasa. Se adauga compozitia de orez si legume, ouale, verdeata tocata marunt, sare si piper dupa gust si se amesteca pana la omogenizare.
Cum modelam sarmalutele cu frunze de vie
Ca sa poti modela sarmalute de aceiasi marime trebuie sa folosesti frunze potrivite si compozitia sa fie destul de ferma.
Se aleg frunze de vie cam de aceiasi marime, de preferat cele de la varful vitei de vie fiindca sunt tinere, fragede si moi la atingere.
Se oparesc in apa fierbinte cu sare cam 1-2 min, pana ce frunzele isi schimba culoare si devin maleabile. Nu le tineti mai mult in apa fierbinte fiindca riscati sa se rupa la impachetat.
Dupa ce au fost oparite se lasa sa se raceasca inainte de a fi folosite.
Daca sunt mici se poate folosi o frunza intreaga pentru o sarmaluta, daca sunt mai mari se impart in doua exact pe nervura principala.
Se pune frunza de vita in palma cu partea lucioasa catre palma. La capatul dinspre brat se aseaza putina compozitie lasand putin spatiu pe laterale apoi se ruleaza spre varful palmei. Cu degetul aratator se introduc marginile laterale incat sa se sigileze bine capetele sarmalei.
Sarmalute cu foi de vita- fierbere
Sarmalele gata pregatite se aseaza ordonat intr-o cratita/oala unsa cu putin ulei si tapetata cu frunze de vie si bete de marar sau cimbru daca va place. Ideea e ca asternutul de la fundul oalei sa fie mai consistent astfel nu riscati ca sarmalele sa se prinda de fundul oalei.
Se acopera sarmalele cu alte frunze de vie, se toarna deasupra apa calduta cat sa le cuprinda si se pun la fiert la foc mic.
Cand da in primul clocot eu prefer sa mut oala in cuptor si sa le fierb la 150 grade C pentru 1-1,5 ore. Astfel nu risc sa se prinda si parca sunt mult mai gustoase decat cele fierte pe flacara. Timpul de fierbere este in functie si de cantitatea de sarmale dar si de frunzele folosite. Asa ca va recomand ca din cand in cand sa scoateti cate o sarmaluta si sa o incercati.
Se servesc calde, alaturi de smantana, ardei iuti, pasta de hrean sau cum va place !!
Pofta buna!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
Edith
31/03/2008 at 13:07superb ce ai facut cu sosul peste smantana… bravo!
LORY
31/03/2008 at 13:33multumesc Edith,ma bucur ca ti-a placut.
Te mai asteptam pe la noi.Pupice