Incerc sa patrund in atmosfera de sarbatoare, asa ca azi, de Ziua Nationala a Romaniei, nu puteam decat sa va propun o reteta ce se pregateste in orice casa de roman pe langa fasolea cu ciolan sau vestitii mici. Desi anul acesta nu mai are aceiasi stralucire, lumea e impartita si debusolata, sper totusi ca la final sa trecem cu bine peste toate problemele si sa ne bucuram de tot ce am realizat pana acum.
Asa ca astazi va invit la o portie de sarmalute cu varza si carne de rata de langa care nu trebuie sa lipseasca un vin bun, romanesc !!
Maiastru- Feteasca Neagra de la Crama Oprisor este propunerea noastra pentru a insoti aceasta reteta dar si a inchina in cinstea Romaniei!!
La multi ani Romania mea frumoasa !!
MĂIASTRU
„Plecând de la nevoia omului modern de a găsi repere de conştiinţă şi spiritualitate în mitologia tradiţională, am creat MĂIASTRU, o gamă de vinuri solare, vinificate într-un stil proaspăt şi atrăgător.
Măiastra, pasărea ilustrată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată, în legendele populare româneşti, cu forţe magice inepuizabile.
Ea exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare.
În aceeaşi manieră, vinul poate juca rolul de tămăduitor spiritual, putând fi un liant între abstract şi concret.
Vinurile propuse de noi în gama MĂIASTRU au o anumită personalitate, caracterizată printr-o textură catifelată deosebită, o intensitate aromatică neobişnuită şi o mineralitate aparte.
Un stil de vinificaţie contemporan concentrat pe tipicitatea soiului şi structura vinurilor, susţinute de o aciditate distinsă.
O alternativă elegantă, reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.”
Va las inca doua retete acompaniate de vinul Maiastru- Feteasca Neagra !!
Sarmalute cu varza si carne de rata- Ingrediente
- 1kg carne de rata(piept si pulpe)
- 200 g orez
- 500 g ceapa
- 200 g morcov
- 2 oua
- 200 g pasta de tomate
- 100 ml ulei
- sare si piper
- cimbru
- patrunjel verde
- frunze de varza murata
Cum se prepara sarmalutele cu carne de rata
Carnea de rata cu tot cu piele se toaca cu masina de tocat cu sita mare pentru a nu deveni o pasta.
Ceapa curatata si tocata marunt se pune la calit intr-o tigaie incapatoare impreuna cu uleiul.
Se presara cu sare pentru a se inmuia mai usor, apoi dupa vre-o 5 min se adauga morcovul ras.
Se lasa pe foc pana ce legumele sunt calite bine apoi se pune pasta de tomate si orezul spalat bine. Se amesteca bine si se indeparteaza de pe foc lasand compozitia sa se racoreasca.
Dupa ce s-a racorit se adauga carnea tocata, sare, piper, cimbru, oua si verdeata si se amesteca foarte bine.
Din compozitia rezultata se formeaza sarmalele invelindu-le in frunze de varza murata. Marimea lor tine de indemanarea sau nevoia celor care le face.
Cum si in ce fierbem sarmalutele
Am pregatit oala in care am pus sarmalele, eu am avut o oala de lut de 3 l din noua colectie „Origini” by Nicolai Tand ce am primit-o cadou de la Cooking by Heinner.
Se unge oala cu putina grasime de rata(poate fi si ulei) se aseaza pe fundul ei oasele ramase de la dezosarea pieptului si a pulpelor, o crenguta de marar si cimbru apoi se aseaza sarmalele.
Deasupra se pune inca o crenguta de cimbru, o frunza de varza si se adauga apa calduta cat sa le cuprinda. Se aseaza capacul si se introduce oala in cuptorul incins la 160°C pentru cel putin 3 ore.
La final apa din oala a scazut aproape in totalitate iar sarmalele au devenit atat de fragede si bune, incat se topesc in gura.
Se mananca fierbinti cu smantana si ardei iute!!
Carnea de rata folosita le da un gust si o savoare aparte. Daca aveti carne de rata, nu ezitati in a pregati cu ea aceste sarmalute.
Si nu uitati ca langa o mancare savuroasa trebuie sa avem si un pahar cu vin bun!!
Sa aveti spor si pofta!!
Si fiindca azi e Ziua Romanie, nu puteam sa nu va recomand si retetele noastre de mititei si fasole(click pe poze pentru retete)
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!