Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tochitura moldoveneasca- reteta traditionala

Tochitura moldoveneasca-reteta traditionala


Cand spui tocitura moldoveneasca imediat te duce gandul la aceasta reteta traditionala din zona Moldovei. O reteta ce se pregateste in special in zilele de iarna, in preajma sarbatorilor cand tot omul isi prepara bunatati traditionale din carne de porc.
Tochitura moldoveneasca se face in mai multe moduri. Ea poate fi o friptura facuta din mai multe tipuri de carne de porc gen pulpa, piept de porc, cotlet, ceafa fragezita bine cu vin rosu, usturoi si cimbru. In alte locuri pe langa bucati fragede de carne se mai pune si organe si carnati afumati. In alte zone aceasta tochitura contine si un sos gros de rosii condimentat din belsug cu usturoi. Pe langa toate astea, tochitura nu e tochitura daca nu contine mamaliga calda, branza de oi telemea sau burduf, ou ochi si musai un vin rosu sec.
Ei, si daca vorbim de vin, pentru aceasta tochitura nu pot sa nu va recomand un vin bun, romanesc, de la de la Crama Oprisor, Caloian- Cabernet Sauvignon, un vin puternic, corpolent cu miros de coacaze negre si prune uscate si o culoare de un rubiniu intens!!

caloian cabernet sauvignon

Va las inca doua retete pe care va recomand sa le incercati!! Click pe poza pentru retete!!


Tochitura moldoveneasca- reteta traditionala-Ingrediente

  • pentru 2 portii
    • 300 g cotlet de porc
    • 250 g piept de porc
    • 100 g carnati de casa afumati
    • sare si piper
    • 1 lgt cimbru uscat
    • 100 ml vin rosu sec
    • 3-4 catei de usturoi
  • mamaliguta calda
  • branza de burduf/telemea
  • 2 oua ochiuri
ingrediente tochitura

Tochitura moldoveneasca-reteta traditionala


Cum preparam tochitura moldoveneasca

Carnea se taie in cubulete potrivite si se pune la prajit intr-o cratita cu peretii grosi.
Se condimenteaza cu sare si piper si se tine pe foc pana se rumeneste pe toate partile.

preparare


Se adauga carnatii taiati bucati mici si se mai tine pe foc 3-4 min.

preparare tochitura


Se adauga vinul si 100 ml apa si se lasa pe foc pana ce carnea este bine patrunsa si lichidul scade aproape in totalitate. Se adauga cimbrul si usturoiul pisat si se mai soteaza un minut.

tochitura-preparare

Cat timp tochitura este pe foc se pregateste mamaliguta, de obicei la 1l apa se pune 250 g malai grisat, se amesteca pana la incorporare si se lasa sa fiarba la foc potrivit minim 20 min. In tot acest timp se amesteca cu telul din cand in cand.
Ouale pentru tochitura sa pot pregati clasic oua ochiuri in ulei sau pot fi posate in apa adica oua ochiuri romanesti.

Tochitura moldoveneasca-reteta traditionala


Pe farfuria de servire se aseaza o portie generoasa de mamaliguta calda, se pune deasupra branza si ou ochi.
Alaturi se adauga carnea si o parte din sosul rezultat. De langa aceasta nu trebuie sa lipseasca un pahar cu vin rosu sec!!
Sa aveti spor si pofta!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram