Branzoaice moldovenesti
Ingrediente
Aluat
800gr faina
3 oua
50gr drojdie
5 lg zahar
450ml apa sau lapte
50ml ulei
sare
Umplutura
600gr branza de vaci
zahar dupa gust
3 oua
sare
zahar vanilat
coaja de lamaie
Branzoaice moldovenesti
Mod de preparare
Cernem faina intr-un vas incapator .Dizolvam drojdia cu o lingura de zahar dupa care adaugam cam jumatate din cantitatea de apa sau lapte cald in care am dizolvat restul de zahar. Batem bine cele 3 oua cu sare si le adaugam peste faina impreuna cu lichidul in care am dizolvat zaharul si drojdia. Incepem sa framantam , adaugand cealalta jumatate de lichid(apa sau lapte ) putin cate putin pana ce aluatul nu se mai lipeste de maini . Adaugam uleiul si framantam in continuare pana il incorporam.
Aluatul se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a crescut, se imparte in bucati egale care se rotunjesc si se mai lasa inca 10 min la dospit. Apoi se intinde cu merdeneaua in cercuri cu diametrul de 10 cm, se aseaza umplutura in mijloc, apoi se aduna maginile formand branzoaicele. Se lasa la crescut in tava dupa care se ung cu ou batut si se presara cu zahar tos.
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade C cam 25-30 min pana se rumenesc frumos .
Se servesc calde simple sau unse bine cu smantana si pudrate cu zahar.
Nota: Laptele sau apa folosita pentru aluat poate fi in cantitate mai mare sau mai mica decat am dat eu in reteta . Asta depinde de faina pe care o folositi. De aceia e indicat ca a doua parte de lichid sa o turnati treptat in timp ce framantati. Daca aluatul ajunge la consistenta dorita si inca mai aveti lichid , va opriti, daca l-ati terminat si aluatul nu e ok, atunci mai puteti adauga putin lichid cald .
Comentarii recente
Smaranda
07/09/2008 at 13:47Ce retete gustoase! Am sa ma inspir din ele daca-mi permiti!
Smaranda
KamZara
22/09/2008 at 17:10Cum adica „se intinde cu merdeneaua”? Poti sa mai explici o data, te rog, as vrea sa incerc reteta si nu prea inteleg cum/unde se pune umplutura…
Lory
22/09/2008 at 22:32multumesc Smaranda… ma bucur ca-ti putem fi de folos
pupice
Lory
22/09/2008 at 22:37kamzara daca citesti mai atent ce am scris in reteta cu siguranta vei intelege….cu merdeneaua(sucitorul)se intinde portiile de aluat iar in interiorul discului format se aseaza umplutura ….dupa aia se aduna marginile formandu-se un pachetel…..sper ca ai inteles:)
Vicky
12/04/2009 at 19:56Mama cat de frumoase ti-au iesit branzoaicele.
Amira
13/06/2009 at 12:33Sunt tare reusite! Imi plac f mult branzoaicele dar de cand a murit vecina mea care ne delecta cu aceste bunatati, n-am mai avut parte:(
Voi incerca reteta ta…sper sa reusesc
gabriel
10/03/2012 at 12:14CAt timp se llasa la cuptor:-??
Lory
10/03/2012 at 14:51Gabriela nu pot sa-ti spun un timp fiindca eu nu l-am cronometrat niciodata .Ele trebuie sa creasca si sa se rumeneasca frumos …atunci sunt coapte .Cuptorul daca e electric cred ca il poti seta pentru 180 grade …
Anonymous
10/06/2012 at 19:55ziua buna, eu am o singura intrebare….dar branzoaicele se coc in cuptor, ori se frig in ulei?multumesc
Lory
11/06/2012 at 22:40Branzoaicele se coc in cuptor 🙂
Anonymous
11/06/2012 at 21:44Reteta e super, mi-am cumparat toate ingredientele ca s-o prepar maine… intrebarea este daca as putea folosi 250 – 300 ml lapte in loc de 350 ml apa? Sau nu are importanta daca pun lapte ori apa? Mersi mult, Alina
Lory
11/06/2012 at 22:41Poti folosi lapte fara nici o problema ….eu cand le-am facut probabil nu aveam lapte la indemana .Dar le fac si eu cu lapte si ies foarte bune .Sa ai spor !!!
Anonymous
12/06/2012 at 12:01Ok, multumesc pentru un raspuns atat de prompt! 🙂 Alina
Anonymous
14/06/2012 at 11:28Gata, le-am facut si au iesit absolut extraordinare! O reteta perfecta:) Alina
Lory
14/06/2012 at 20:38Alina ma bucur ca ti-au iesit si ca ti-au fost pe plac 🙂
Pupici :*
Anonymous
10/09/2012 at 20:18BRANZOAICELE ASTEA MERGE SA LE FAC CU ALUAT CUMPARAT ADICA FIOETAJ
Lory
10/09/2012 at 20:57Branzoaicele se fac numai cu aluat dospit nu foietaj :)…dar daca vrei sa faci le poti face…dar nu se numesc branzoaice…ci poate pateuri cu branza sau simplu foietaj cu branza dulce 🙂
rapan anca
19/06/2014 at 13:24in loc de drojdie proaspata pot folosi din cea uscata,la plic? si daca da,de ce cantitate ar fi nevoie,respectand celelalte cantitati din reteta?