Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Coronita cu verdeata

Coronita cu verdeata merge pregatita si sub forma de batoane. Ideea de a face aceasta coronita a pornit in momentul cand am observat ca de cate ori mergeam la cumparaturi la Kaufland fetele mele puneau in cos un baton umplut cu verdeturi. Nu retin exact numele lui, dar nu are nici o importanta de altfel. Ideea era ca si eu puteam sa pregatesc asa ceva si ceea ce eu fac cu siguranta este mai sanatos decat ce cumpar congelat si statut prin vitrinele frigorifice de cine stie cata vreme. Asa am purces sa pregatesc coronita , care mai apoi s-a transformat in batoane  si se  cer a fi pregatite saptamanal sa le puna in „desaga ” pentru gustare. Sper ca v-am inspirat si pe voi si purcedeti in ale prepara pentru copii si nu numai….

Ingrediente :
600 g faina,
20 g drojdie proaspata,
6-7 linguri unt,
1 lngurita sare,
1/2 lingurita zahar,
2 linguri ulei,
1 legatura patrunjel verde tocat,
3 catei usturoi,
100 g cascaval,
1 ou pentru uns,

Preparare:
Frecam drojdia cu 1 lingurita de sare si 1/2 lingurita zahar pana aceasta se lichefiaza. Adaugam la ea 100 ml apa calduta si o amestecam. Faina o punem intr-un vas de plastic, facem in mijlocul ei o gaura si turnam in ea maiaua de drojdie. Amestecam cu putina faina si lasam la dospit. Cand a crescut incepem sa framantam adaugand vas treptat apa calduta pana obtinem un aluat omogen si elastic , nici prea tare dar nici prea moale. Adaugam inca 2 linguri de ulei la acest aluat , framantam mai departe pana se incorporeaza si uleiul , presaram deasupra cu putina faina aluatul rezultat si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce a dospit aluatul il rasturnam pe suprafata de lucru presarata cu putina faina, o rulam si o impartim in 5 parti egale.Rupem din fiecare bucata aluat de marimea unei nuci mai mari si o punem deoparte. Din fiecare parte formam cate o bila pe care o vom intinde sub forma de cerc cu un diametru de 24 cm. Intr-o forma detasabila punem hartie de copt dedesubt si o ungem cu putin unt. Ungem si peretii formei(daca nu avem forma rotunda detasabila putem folosi si o craticioara….).
Acestea fiind facute ne apucam de ansamblat cercurile de aluat. Topim untul si il lasam putin la racorit apoi il amestecam cu usturoiul pisat, patrunjelul verde se toaca marunt. Pe hartia de copt unsa asezam prima din cercurile de aluat, o ungem cu untul topit si aromatizat cu usturoi, presaram deasupra cascaval ras, patrunjel verde tocat si sare. Asezam deasupra al doilea cerc de aluat cu care procedam identic ca si la primul. Continuam sa suprapunem cercurile pana la ultimul pe care il vom unge doar cu unt topit. Cercul rezultat il vom taia cu un cutit bine ascutit in 8 parti egale.Vor rezulta 8 triunghiughiuri. Fiecare triunghi il vom rula drept de la baza spre varf si sucitura astfel obtinuta o asezam in tava cu baza suciturii mai subtiri spre interiorul tavii. Dispunem toate suciturile din triunghi la distanta egala una de alta in tava si ne vom ocupa de restul de aluat ramas. Cela 5 bucati de aluat de marimea unuei nuci le vom intinde cat mai subtire, le vom unge cu unt si presara cu sare dupa care le vom rula cat mai strans si le vom aseza in mijlocul suciturilor asezate in tava. Lasam totul sa dospeasca din nou la loc caldut pentru circa 20 minute dupa care ungem deasupra cu ou batut in care punem putina sare si deasupra radem putin cascaval.
Tava se da la cuptorul incalzit in prealabil si se coace pana se rumeneste frumos.

coronita cu verdeata 2

Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram