Cozonac cu bule de mac este unul dincei mai spectaculosi cozonaci de pana acum.La acest cozonac difera modul de preparare fata de cozonacii clasici prin felul de asamblare.Fiecare bula de aluat este umpluta cu mac.Cozonacul se poate pregati si cu umplutura de nuca sau alune.
Ingrediente aluat Cozonac cu bule de mac :
140 ml lapte,
125 ml frisca(poate sa fie si vegetala),
1 ou,
60 g zahar,
1 praf de sare,
450 g faina,
20 g drojdie proaspata,
Ingrediente umplutura Cozonac cu bule de mac:
150 g mac,
150 g zahar,
150 g faina,
80 g unt,
100 ml lapte,
50 ml zeama de portocale(sau lamaie),
coaja de la o portocala(sau lamaie),
2 lingurite praf de copt,
1 praf de scortisoara,
Alte ingrediente:
1 ou pentru uns aluatul,
Preparare aluat Cozonac cu bule de mac:
Dizolvam drojdia in laptele caldut impreuna cu 60 g zahar si 1 praf de sare. Intr-un castron de plastic punem faina la care adaugam drojdia dizolvata, 1 ou,125 ml frisca si incepem sa framantam pana aluatul se desprinde de marginea vasului. (Putem pune toate ingredientele amintite in ordinea scrisa si in masina de paine la framantat daca avem la dispozitie asa ceva).Acoperim vasul cu un prosop si lasam la dospit aluatul la loc caldut pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a dospit il rasturnam pe suprafata de lucru presarata cu putina faina, il framantam putin sa iasa surplusul de aer si impartim aluatul in 16 parti egale din care vom forma bile rotunde. Lasam bilele de aluat deoparte la dospit pana preparam umplutura.
Preparare umplutura Cozonac cu bule de mac:
Amestecam 150 g mac cu 150 g zahar apoi il macinam in rasnita de cafea. Intr-un vas punem 150 g faina, adaugam macul si zaharul macinat. In cei 100 ml lapte punem 80 g unt si il incalzim pana untul se topeste. Tot in aceasta compozitie de lapte si unt adaugam 50 ml zeama de portocala(puteti folosi lamaie daca va place mai mult). In vasul in care am pus faina, macul si zaharul adaugam si 2 lingurite de praf de copt si apoi peste turnam compozitia de lapte de mai sus. Adaugam si coaja razuita de la o potocala si 1 praf de scortisoara macinata. Amestecam si am obtinut umplutura.
Asamblare Cozonac cu bule de mac:
Fiecare bila o intindem in forma de cerc cu o grosime de 2-3 mm si in mijlocul fiecaruia punem 1 lingura cu umplutura(vedeti sa va ajunga umplutura in toate bilele deci puneti mai cu masura…). Marginile aluatului se trag peste umplutura avand grija sa il inchidem bine ca aceasta sa nu curga. In forma de cozonac mai adanca tapetata cu hartie de copt vom pune 8 bile de aluat umplut in asa fel incat sa nu fie asezate una langa alta (deci nu paralel…) ci putin deplasate , o bila mai sus si alta mai jos.
Urmatoarele 8 bile umplute le vom aseza peste primul rand avand grija ca bila sa nu fie asezata exact peste cea de jos ci la mijlocul dintre 2 bile(exact in punctul in care cele doua bile din primul rand sunt tangente :)). Lasam bilele astfel aranjate in tava sa dospeasca pentru 1 ora dupa care ungem cozonacul deasupra cu ou batut si punem tava la cuptorul incalzit in prealabil.
Lasam la copt pana se rumeneste frumos desupra si la proba cu scobitoarea aluatul nu se prinde de aceasta. Se scoate tava din cuptor se lasa la racit pentru circa 10 minute dupa care scoatem cozonacul din tava, il acoperim cu un prosop curat asezam deasupra o folie de plastic(sau o punga) acoperim cu un alt prosop si lasam sa racoreasca putin cozonacul dupa care il putem felia si servi.
[amd-yrecipe-recipe:113]
Sarbatori Fericite !!!
Comentarii recente
yaya6
30/03/2012 at 09:53bun cu umplutura asta,am sa-mi cumpar mac si vreau sa-l fac ,o zi excelenta
Beth
30/03/2012 at 10:20Une brioche, diferante mais très belle , bravo!
Calin Andreea Daniela
30/03/2012 at 11:34CE BINE ARATA!
Amely
30/03/2012 at 18:24Foarte ingenioasa ideea , felicitari!
Teobucatar
30/03/2012 at 23:33Wow,miroase asa de bine!O reteta buna pentru Sarbatori!
Miha
31/03/2012 at 10:13Eheee…super cozonac!
jani
11/04/2012 at 22:52un aranjament frumos si pt cozonac,am sa fac sa vad daca imi iese
Anonymous
16/04/2012 at 18:35mi se pare extraordinara imaginea acestui cozonac!o sa-l fac dupa pasti ptr.nu am vazut reteta inainte.Felicitari
Sidy
15/05/2012 at 18:00Fetele mele dragi si scumpe…cozonacul acum e in cuptor !!!
Si miroaseeeeeee…..o nebunie !!!
Splendid arata..
Va tzuc cu drag pe amandoua !
Lory
17/05/2012 at 00:28Sidy ne bucuram ca ai incercat cozonacul si ca ti-a fost pe plac 🙂 L-am vazut pe FB e tare fain!!
Te pupam si noi cu drag :*
Adina Calin
30/04/2013 at 13:03multumesc foarte mult! cu siguranta il voi face.:* paste fericit!
Kryston Cristi
26/12/2013 at 19:48Cel mai genial cozonac si ff usor de facut!!!!!!!!
LianaFilipas
26/12/2013 at 19:55Ma Bucur Cristi ca iti este pe plac cozonacul nostru 🙂 Speram ca intr-o buna zi sa il preparam alaturi de Temerari 🙂 An Nou Fericit va dorim !
mariana
29/10/2015 at 10:48Am facut si eu acest cozonac si e superb , mia placut foarte mult , am sa_l mai incerc si alta data , am sa incerc sa pun si poza cu, cozonacul meu .
Liana Liana
01/11/2015 at 20:46Asteptam pozele . Seara frumoasa iti dorim!