Cozonac cu Cascaval ii spun eu, dar poate ca ar fi mai corect paine cu cascaval sa ii spunem desi mama cozonac ii spune si in ziua de azi datorita formei acestuia. Am preparat-o simplu de aceasta data tinand cont ca pentru cine a fost destinata nu prea se impaca cu usturoiul desi dup aparerea mea si al fetei mai mari este cu mult mai buna aromatizata cu putin usturoi. Deci tineti cont ca puteti strecura in untul topit 2-3 catei de usturoi, niste patrunjel verde taiat marunt, ba chiar si 2-3 felii de sunca afumata, sau presata taiata mai maruntel. Idei sunt si alternative, totul conteaza pentru cine e destinat si ce gusturi avem. Alte retete cu diverse branzeturi gasiti la sectiunea Retete Delaco.
Ingrediente Aluat Cozonac cu Cascaval:
700 g faina
400 ml lapte
20g drojdie
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
1ou intreg si 1 albus
3 linguri ulei
Ingrediente Umplutura Cozonac cu Cascaval:
300 g Cascaval Afumat – Delaco
70 g unt topit
(2-3 catei usturoi, sunca afumata sau presata, patrunjel verde, sau orice alta combinatie va place mai puteti adauga la cascaval si unt topit)
Pentru uns Cozonac cu Cascaval:
1 galbenus ou
2 linguri ulei
2 linguri lapte
½ lingurita sare
Preparare Cozonac cu Cascaval :
Drojdia se dizolva in laptele caldut impreuna cu sarea si zaharul. Lasam la loc caldut pana dospeste.
Adaugam aceasta maia la faina, oul intreg si albusul, uleiul si amestecam pana obtinem un aluat omogen(va fi un aluat mai moale). Se imparte in doua parti egale, se presara cu putina faina, se acopera si se lasa la dospit pentru 20 minute.
Fiecare parte se intinde sub forma de dreptunghi cu lungimea de 25 cm pe o suprafata presarata cu faina si se ung cu untul topit fiecare parte. Se presara deasupra fiecaruia cascavalul razuit dupa care se ruleaza cat mai strans.
Fiecare rulada obtinuta o vom taia in felii de 1 cm grosime avand grija sa nu taiem complet rulada. Prima feliile se pune pe mijloc, apoi o felie se pune pe dreapta, urmatoarea pe stanga, iar pe mijloc, dreapta, …
Dupa ce terminam de impartit feliile in dreapta si stanga, lasam ruladele la loc cald sa dospeasca 40 de minute. Dupa ce au crescut frumos le vom unge cu amestecul de galbenus de ou cu ulei, sare si lapte.
Se pot presara cu seminte de susan sau se pot lasa ca atare.
Se coc in cuptorul preincalzit la 170 grade Celsius timp de 40-45 de minute.
Pofta Buna !!!