Cozonac cu glazura caramel este o varianta a Cozonacului cu scortisoara si nuca putin mai altfel, tocmai bun de pregatit de sarbatori.
Pe langa faptul ca arata bine pe masa este si deosebit de bun. Asa ca va invit sa incercati acest Cozonac cu glazura caramel.
Ingrediente Cozonac cu glazura caramel :
500 g faina
4 galbenusuri
1 lingurita rasa cu sare
3 linguri zahar
100 ml lapte pentru maia
30 g drojdie +3 linguri zahar
lapte cat mai cere aluatul
50 g unt topit
150 g unt (sau margarina)+6 linguri zahar
300 g nuca
Pentru caramel :
10 linguri zahar
Pentru sirop :
200 ml lapte
5 linguri zahar
2 sticlute esenta rom
Preparare Cozonac cu glazura caramel :
Dizolvam drojdia in laptele caldut in care punem 1 lingura zahar si 1 lingurita cu sare. Se adauga maiaua la faina, restul de zahar adica 2 linguri, si 4 galbenusuri. Se framanta adaugand lapte caldut pana se incorporeaza tota faina si obtinem un aluat nici prea tare dar nici prea moale. Se framanta 20 minute dupa care se adauga 50 g unt topit si se continua framantarea inca 10 minute. Se lasa aluatul la dospit pentru 60 minute la loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim siropul cu care vom insiropa cozonacul. Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul, dam deoparte si cand e rece adaugam esenta de rom.
150 g unt se spumeaza cu 6 linguri zahar si nuca se macina.
Cand aluatul a dospit il rasturnam pe suprafata de lucru presarata cu faina si il intindem la 1 cm grosime. Aluatul intins se unge cu untul spumat cu zahar si se presara suprafata cu nuca macinata. Se ruleaza strans pe latura mai lunga si rulada formata se taie in 7 parti egale lasandu-se la dospit pana pregatim caramelul.
Cozonac pufos
Intr-o cratita punem 10 linguri cu zahar la caramelizat pe care il intindem apoi si pe marginile cratitei(in cazul in care coacem cozonacul in cratita respectiva). Eu am facut caramelul intr-un vas apoi l-am turnat intr-o forma de ceramica mai adanca si am intins caramelul uniform prin rotirea formei pentru a acoperi peretii si fundul vasului.
Dupa ce am terminat de intins caramelul, asezam in vas(cratita), cele 7 rulouri in picioare. Un rulou il punem in mijloc iar restul le asezam in jurul ruloului central. Lasam sa dospeasca circa 10 minute in vas timp in care pornim cuptorul sa fie cald.
asezam vasul cu cozonac in cuptor unde il vom coace circa 30-40 minute (pana se rumeneste la suprafata frumos si la proba cu scobitoarea aluatul nu se lipeste de aceasta), il scoatem si turnam peste el in mod uniform siropul din lapte pregatit dinainte.
Punem inapoi cozonacul in cuptor si il mai lasam 10 minute.
De acum scoatem cozonacul din cuptor si asa fierbinte il rasturnam pe un platou rotund.