Acest cozonac are un gust unic . Cozonac cu scortisoara si nuca, unii il prepara cu scortisoara, zahar si stafide , altii il prepara doar cu zahar si scortisoara, altii, cum am procedat si eu l-am preparat cu scortisoara, zahar si nuca.
Indiferent de varianta umpluturii pe care o alegeti acest cozonac fraged va ramane mereu in memoria voastra si veti tanji dupa el ori de cate ori va aduceti aminte…. Umplutura , aluatul pufos este doar o parte din atuurile cozonacului, „cireasa de pe tort” fiind crusta de caramel ce se formeaza la coacere.
Nu mai lungesc vorba, va las pe voi sa incercati aceasta reteta de cozonac apoi va rog sa reveniti cu impresii … Imagine cu cozonacul intreg nu am mai reusit sa fac deoarece cum l-am scos din cuptor s-a mancat repejor fierbinte chiar daca ne frigea degetelele si gura … Doar o frantura am reusit sa pozez si aceasta fiind partea ce mi-a revenit din cozonacul intreg ….
Ingrediente aluat Cozonac cu scortisoara si nuca:
700 g faina alba,
3 galbenusuri ou,
25 g drojdie proaspata,
250 g zahar,
1 lingurita sare,
150 ml apa,
150 ml lapte,
50 g unt topit,
Ingrediente umplutura Cozonac cu scortisoara si nuca:
300 g zahar,
3 linguri scortisoara macinata,
200 g nuca macinata,
200 g unt topit,
Preparare Cozonac cu scortisoara si nuca:
Amestecam laptele cu apa si o incalzim usor. In 100 ml punem 1 lingurita sare si 1 lingura zahar apoi dizolvam in ea drojdia proaspata. Faina o punem intr-un vas si facem in mijlocul ei un cuib in care vom turna maiaua cu drojdia dizolvata.
Amestecam cu putina faina cat sa obtinem o compozitie ca de clatite putin mai groasa si o lasam la loc cald la dospit. Dupa ce a dospit adaugam restul de zahar , untul topit , galbenusurile de ou si restul de lichid.Vom obtine un aluat mai moale decat cel obisnuit la cozonaci , dar nu va fie teama incepeti sa framantati pana aluatul se desprinde de maini.
Acoperiti si lasati aluatul astfel obtinut la dospit pana isi dubleaza volumul. Intre timp cat cozonacul dospeste amestecam intr-un vas zaharul , nuca macinata si scortisoara. Topim si 200 g unt si lasam sa se racoreasca putin. Dupa ce aluatul a dospit il rasturnam pe masa de lucru presarata cu faina si o intindem cu mana cat de subtire putem.
O presaram cu amestecul pentru umplutura si o stropim cu unt topit din abundenta dupa care trecem la impaturirea aluatului de sus pana la mijloc si de jos pana la mijloc ca in imaginea de mai jos.
Dupa ce am impaturit aluatul odata presaram din nou cu amestecul de umplutura, stropim din nou cu unt topit suprafata si acum impaturim de la dreapta spre stanga pana la mijloc si apoi de la stanga spre dreapta, tot pana la mijloc.
Din nou presaram cu umplutura , stropim cu restul de unt topit si acum vom rula sub forma de baton aluatul. Rulada de cozonac astfel rezultata il vom aseza intr-un vas de ceramica rotund, uns cu unt si il vom lasa pentru circa 30 minute la dospit la loc caldut.
Dupa ce a dospit ungem cozonacul deasupra cu ou si dam vasul la cuptorul preincalzit pana cozonacul este frumos rumenit (la mine coptul a durat circa 60 minute ).
Intr-un colt de cuptor punem o cana de metal in care punem apa ce se va evapora in timpul coacerii. In primele 20 minute vom coace cozonacul la foc mare apoi vom reduce la minim(timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor , eu am dat timpii la care am copt eu cozonacul.
Va ghidati dupa culoarea cozonacului dupa primele 20 minute, dupa proba cu scobitoarea , etc). Se poate face proba cu scobitoarea si cand aluatul nu se mai prinde de scobitoare puteti scoate cozonacul din cuptor.
[amd-yrecipe-recipe:107]
Pofta buna !