Imi era pofta de o felie de cozonac , dar fiindca la ora la care m-am apucat sa-l fac nu mai aveam de unde lua nuci am hotatrat sa-l fac cozonac felii cu scorisoara
A iesit pufos, aromat, mi-a intrecut orice asteptare.
Daca ii dadeam pe deasupra si cu o glazura din sos de caramel ar fi fost nemaipomenit,
Daca va place scortisoara merita sa incercati acest cozonac!!
Ingrediente
Aluat
500g faina tip 000
120g zahar
3 galbenusuri
1/2lingurita de sare,
250 ml lapte
25 g drojdie proaspata
30 ml ulei
o lg razatura de lamaie,
o lg razatura de portocala,
1 fiola esenta vanilie(2ml)
Pentru uns foaia
100 gr unt
scortisoara macinata
100g zahar brun sau alb
Mod de preparare
Se face o maia din 100gr de faina drojdia inmuiata cu o lingura de zahar si lapte cald.
Se amesteca pana devine un aluat cu o consistenta moale ,moale.
Se lasa sa creasca bine, apoi se adauga restul de faina, galbenusurile batute bine cu sarea, zaharul, esenta iar la sfarsit laptele cald.
Se framanta pana devine un aluat cu o consistenta elastica.
Se adauga uleiul si se mai framanta pana ce apar “besicute” pe aluat.
Se lasa la crescut intr-un loc cald ferit de curent.
Se intinde o foaie cam de 1 cm grosime, se unge din abundenta cu unt topit, se presara deasupra zahar si scortisoara pudra.
Se taie foaia in patrate cu latura de 8-9 cm sau in functie de cat de inalta si lata este tava.
Se suprapun una peste alta si se aseaza in tava.
Se lasa la crescut dupa care se coace in cuptor la foc potrivit pana ce se rumeneste frumos si trece testul scobitorii.
Cei ce au cuptor electric folosesc setarile pentru un cozonac normal.
Merge foarte bine alaturi de un pahar cu lapte atat dimineata cat si la orice ora .
Pofta buna!!
Comentarii recente
Dana
05/11/2016 at 00:34Vreau pas cu pas nu am inteles cu foile cum se face va rog sa o trimiteti pas cu pas
Loredana
14/11/2016 at 13:40Daca citesti cu atentie reteta ai sa intelegi..nu e mare filozofie …mai trebuie sa iti pui si imaginatia la incercare 🙂
Daniela
22/12/2017 at 20:43Draga mea, as dori să știu cam câtă scorțișoară să pun, nu am mai făcut prăjitură cu scorțișoară și nu aș vrea să fie nici prea multă, nici prea puțină. Bunica mea îmi prepara cozonac cu scorțișoară și aș vrea și eu să îl încerc. Îți cer părerea, deoarece am încercat multe rețete de pe blogul tău și sunt super. După acest cozonac, probabil voi încerca baigli. Mulțumesc mult și îți doresc Sărbători fericite!
Loredana
26/12/2017 at 19:59Cu scuzele de rigoare va raspund abia acum 🙁 …scortisoara eu o pun dupa gustul meu. Daca nu prea va e pe plac, puneti mai putina !!
Daniela
23/12/2017 at 20:31Rețeta perfectă!
Loredana
26/12/2017 at 19:57Multumim!!
Corina
06/03/2021 at 21:07La reteta a iesit perfect,are aroma placuta iar aluatul este pufos.Cum i-mi place aroma si mirosul scortisoarei eu am pus cam 3linguri de supa, rase, de scortisoara macinata.Cand am uns cu unt, a mai ramas putin,dar eu am considerat ca e de ajuns. Astept sa se dospeasca putin pana se incalzeste cuptorul si…la copt.
Loredana
07/03/2021 at 15:35Ma bucur ca l-ati incercat :). Sper ca a fost pe gustul dvs !!