M-am gandit sa impartasesc aceasta reteta acum , avand in vedere ca se apropie sarbatorile Pascale , poate cuiva ii va fi de folos. O recomand sa o incercati , sigur nu veti regreta alegerea facuta .
Ingrediente aluat:
600 g faina,
1 lingurita scortisoara macinata
50 ml ulei
25 gr drojdie proaspata
100 g zahar
250 ml lapte
3 oua
1 praf sare
2 plicuri zahar vanilat
50 gr unt (rama)
Pentru umplutura:
4 banane
300 g caise deshidratate
100 g zahar
5 sticlute esenta de vanilie
1 esenta de rom
Siropul pt. aluat:
300 ml lapte
6 linguri zahar
2 esenta rom
Preparare:
Aluat:
Incalzim 250 ml lapte in care dizolvam drojdia, zaharul, zaharul vanilat, 1 lingurita unt si praful de sare. Faina o punem intr-un vas mai mare si facem o gaura in mijlocul ei. Turnam laptele caldut in gaura si amestecam cu un pic de faina obtinand o maia, pe care o lasam la dospit 1 ora.
Dupa ce a dospit maiaua incepem sa framantam pana obtinem o coca de aluat omogen la care adaugam 50 ml ulei si galbenusurile frecate spuma de la cele 3 oua si lingurita de scortisoara macinata.
Se lucreaza bine aluatul pana se incorporeaza in el ingredeintele adaugate. Se pune apoi la aluat si albusul batut spuma si se framanta bine pana apar primele besici in aluat. Aluatul obtinut va fi cu mult mai moale ca initial. Nu trebuie sa adaugati faina, lasati la aceasta consistenta, si puneti aluatul intr-un loc caldut la dospit pana ce isi dubleaza volumul. In timpul in care aluatul dospeste pregatim umplutura
Umplutura:
Bananele si caisele deshidratate se taie cubulete marunte si se pun intr-un vas peste care se pune 100 gr zahar si 5 sticlute de esenta de vanilie si 1 esenta de rom. Se amesteca si se lasa sa stea asa pana aluatul e dospit.
Dupa ce a dospit, aluatul se rastoarna pe o planseta presarat cu faina si se imparte in 2 bucati. O bucata se intinde intr-o tava bine unsa ( L-28 cm; l- 20 cm ) si peste ea se pune umplutura de fructe de mai sus. Cealalta bucata de aluat se intinde si cu untul ramas de la aluat il ungem si apoi il rulam ( untul il topim in prealabil ) si il taiem in 15 felii ( eu le-am taiat in 10 felii dar cu proxima ocazie voi face 15 rondele ).
Cele 15 rondele de sucitura le asezam peste umplutura si dam tava apoi la cuptorul preincalzit in prealabil. Se tine la foc iute pana aluatul creste apoi, focul se reduce la jumate.
Siropul pt aluat :
Punem 300 ml lapte la fiert impreuna cu 6 linguri mari de zahar. Cand zaharul e topit adaugam si 2 sticlute esenta de rom.
Cand a copt, se scoate tava din cuptor si asa fierbinte il insiropam cu laptele pregatit ca mai sus. Se presara cu zahar praf cand raceste un pic si se poate servi.