Cozonac Secuiesc-Kurtos Kalacs
Acum cativa ani am vazut pe net forme din lemn pentru Cozonac Secuiesc-Kurtos Kalacs. Mi le-am cumparat cu gandul sa incerc sa fac Cozonac Secuiesc-Kurtos Kalacs, fiindca la noi in zona Moldovei nu ii gasesti decat doar atunci cand sunt targuri.
Dezamagirea mea cand le-am primit, a fost ca tavita in care ar fi trebuit sa fie pus jarul era foarte mica, deci sub nicio forma nu puteam sa o folosesc. Asa ca le-am pus bine in camara si o perioada chiar am uitat de ele.
De anul trecut am inceput o frumoasa colaborare cu Selgros care va continua cu succes si in acest an cu o tema noua!!
Alaturi de Selgros cauta pasiunea, ne dorim sa va prezentam pe tot parcursul anului retete vechi, traditionale din zona Ardealului.
Am acceptat provocarea, in special eu, fiindca trebuie sa gatesc retete ce nu se fac in zona mea, asa ca am inceput incet, da sigur cu un preparat drag mie- Cozonac Secuiesc-Kurtos Kalacs!!
Bineinteles, voi pregati partea mea de retete sub indrumarea stricta a colegei mele ardelence, Liana, fara de care nu cred ca m-as descurca!!
Si uite asa, am scos la iveala formele mele care asteptau momentul in care sa le pun la treaba .
Le-am adaptat pentru cuptorul electric fiindca la jar /gratar nu am avut cum, imi mai trebuia un dispozitiv care imi era imposibil sa il fac singura…dar il am in plan 😉 …si iata ce a iesit !!
Dar inainte de asta sa va spun cateva cuvine despre istoria cozonacului secuiesc!!
Istoria pe scurt a Cozonacului Secuiesc-Kurtos Kalacs
Acest desert il puteti gasi in special in zona Tinutului Secuiesc dar este nelipsit si din targuri sau piete de pe tot teritoriul tarii mai ales acum, dupa anii ’90.
Pentru multi dintre noi este desertul preferat dar putin stim istoria Cozonacului Secuiesc!!
Este un preparat vechi de mai multe secole, specific zonei de sud-est a Transilvaniei, revendicat atat de secuii din judetul Covasna cat si de sasii din Tara Barsei.
Kurtos Kalacs in traducere libera-cozonac impletit in forma de horn, poarta aceasta denumire datorita formei cilindrice din lemn pe care se coace acest delicios desert.
Denumirea acestui desert apare in documente de prin anii 1700, legenda spune ca primul cozonac nu ar fi avut forma cilindrica ci semicilindrica si ca ar fi fost copt pe ceramica.
Ingredientele de baza pentru acest coconac sunt faina, ouale, laptele, untul, drojdia, sare precum si glazura din nuca macinata, zaharul vanilat, scortisoara, nuca de cocos.
Aluatul taiat in fasii se ruleaza pe cilindrii de lemn, se unge cu unt, se glazureaza cu zahar vanilat si se coace deasupra jarului, rotindu-se mereu pana ce cozonacul este rumenit uniform.
Retete asemanatoare din alte tari
Preparate asemanatoare se gasesc si in bucatariile altor tari europene. In Cehia si Slovacia poarta denumirea de Trdelnik, Ximeneta in Catalonia, Spania sau Prügelkrapfen in Austria…
Reteta veche din Ardeal-Cozonac Secuiesc-Kurtos Kalacs
Si daca tot am aflat cate ceva despre Cozonacul Secuiesc, va las mai jos si o reteta de familie ce o avem de la o doamna in varsta din zona Bihorului.
Daca aveti posibilitatea sa ii coaceti la jar, ar fi grozav!! eu l-am copt in cuptor, am improvizat deasupra tavii un „dispozitiv” astfel incat formele sa nu stea pe tava ci le-am suspendat deasupra ei, si astfel am putut sa rotesc cozonacii fara ca ei sa se deformeze de la contactul cu tava.
Inainte de asta, trebuie sa va spun ca am urmat reteta intocmai si am obtinut 10 cozonacei secuiesti, fragezi si aromati cu mult mai buni decat ce am mancat eu la targ. Eu zic ca m-am descurcat onorabil pentru o moldoveanca !!
Cozonac Secuiesc-Kurtos Kalacs-Ingrediente
10 buc cu lungimea de 15 cm si Ø 10 cm
- Aluat
- 550 g faina alba 000
- 250 ml lapte
- 3 galbenusuri
- 25 g drojdie proaspata
- 100 g zahar
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- o esenta de vanilie
- 50 g unt moale
- 1/2 lingurita sare
- Glazura
- zahar tos vanilat
- nuca macinata
- nuca de cocos
- 100 g unt topit
Cozonac Secuiesc-Kurtos Kalacs-Mod de preparare
Pentru inceput se pregateste maiaua.
Intr-un castron incapator se pune toata faina cernuta, se face o adancitura si se adauga drojdia amestecata cu 1 lingura de zahar.
Se amesteca usor cu putina faina apoi se adauga cam 100 ml lapte cald. Cu ajutorul unei furculite se omogenizeaza tragand cate putina faina astfel incat sa se formeze un aluat curgator.
Se acopera si se lasa la dospit cam 5-7 min .
Intre timp galbenusurile se bat cu restul de zahar, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie si sarea.
Cand maiaua a crescut, se adauga galbenusurile batute si se framanta cu mana. Laptele caldut se adauga putin cate putin.
Se continua framantarea pana se obtine un aluat elastic.
E posibil sa intre mai mult sau mai putin lapte, totul depinde de tipul de faina folosit. Asa ca recomand sa puneti treptat laptele si sa mai adaugati daca simtiti ca aluatul e mai vartos sau sa nu il puneti pe tot daca aluatul e destul de moale.
Se adauga si untul si se framanta energic pana la incorporare.
Se acopera vasul si se lasa la dospit in loc caldut pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
Cat timp aluatul sta la dospit se pregatesc platourile cu zahar, nuca de cocos si nuca macinata. Tot acum se pregatesc si formele pe care se vor rula cozonacii secuiesti.
Cum se coace Cozonacul Secuiesc?
Pentru cei ce nu au forme speciale, pot folosi doze de bere, role de carton, sau chiar merdeneaua din lemn. Acestea le imbracati in folie de staniol sau hartie de copt si unse bine cu unt sau ulei.
Dupa ce aluatul a crescut, se intinde intr-o foaie cam de 1 cm grosime. Se decupeaza marginile si se taie in fasii late de 2 cm, asa ca in imagine.
Se ung formele cu unt topit si se ruleaza fasiile de aluat. Se ruleaza apoi pe masa de lucru astfel incat aluatul sa se fixeze mai bine pe forme. Se ung cu unt si se trec prin zaharul tos.
Se pun la copt in cuptorul preincalzit la 190 grade C, pentru 13-15 min.In ultimele 2 min se porneste functia grill(optional) pentru ca zaharul sa se caramelizeze.
Cozonac Secuiesc-Kurtos Kalacs se scot si se trec prin nuca, nuca de cocos sau se lasa simpli. Se scot din forme lovind cu putere capatul de o suprafata tare, astfel desprinzandu-se usor fara a se rupe.
Sa aveti spor si pofta!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!