In ultima perioada am tot poftit la o tarta cu fructe si aluat fraged si nu eram hotarata cu ce sa o pregatesc.
Cu mere si piersici am mai facut asa ca am hotarat sa incerc aceste galette cu prune si crema de branza care sunt absolut delicioase.
Aluatul este atat de fraged incat se topeste in gura iar in combinatie cu crema de branza si feliile de prune – e de vis!!
Se fac relativ usor, singurul inconvenient e ca nu le poti face imediat daca nu ai unt la congelator. Da, untul pentru aluat trebuie sa fie congelat ca sa obtii un aluat atat de fraged si bun ca acesta. Asa ca eu tai untul cubulete, il pun intr-o caserola si il uit in congelator…pentru cand ma loveste pofta!!
Aceste galette se pot face numai cu fructe si aluat fraged sau si cu crema de branza asa cum le-am facut eu pe acestea. In ambele variante sunt la fel de bune!!
Galette cu prune si crema de branza
Ingrediente pentru 2 buc
Aluat
200 g unt 82%grasime
250 g faina
4 lingurite zahar
un praf de sare
5 linguri apa rece ca gheata
Crema de branza
280g branza pufoasa cu smantana- Delaco
4-5 linguri zahar de cocos sau zahar brun
1 lingurita finesse coaja de lamaie
14-15 prune
3 linguri zahar de cocos
un galbenus de ou pentru uns
Galette cu prune si crema de branza- Mod de preparare
Intr-un robot de bucatarie se pune zaharul, faina, sarea si cubuletele de unt congelate.
Se mixeaza de 6-7 ori pret de 4-5 secunde pentru fiecare impuls pana ce compozitia devine granulata.
Se adauga si apa rece lingura cu lingura mixand 2-3 secunde dupa fiecare in parte.
Aluatul rezultat este tot granulat asa ca se rastoarna cu grija pe o planseta si se aduna cu mana presand cu podul palmei pana ce aluatul devine compact.
Se inveleste in folie de plastic si se tine la frigider o ora.
Fiindca tava folosita de mine este cu diametrul de 18 cm, am impartit aluatul in doua.
Se intinde in foaie rotunda si se aseaza pe hartie de copt in forma aleasa, astfel incat aluatul sa cuprinda si peretii tavii.
Galette cu prune si crema de branza
Crema de branza se amesteca cu zaharul de cocos si coaja de lamaie si se intinde peste aluat in tava .
Se aseaza deasupra feliile de prune care in prealabil au fost amestecate cu zaharul.
Se pliaza marginile aluatului peste fructe si se unge cu galbenus de ou.
Tarta se coace cam 40 min in cuptorul preincalzit la 190 grade C.
Pentru a putea fi taiata frumos se lasa sa se raceasca .
Daca nu mai aveti rabdare si nu va deranjeaza ca se sfarama putin atunci poate fi consumata si calda alaturi chiar de un glob de inghetata de vanilie.
E la fel de grozava si simpla!!
Pofta Buna!!
Comentarii recente
Dana
07/10/2021 at 16:28Loredane, mulțumesc de rețeta, as vrea sa o fac și eu dar nu am brânza. Adică am, dar numai ni asta ce o folosești tu aici. Se poate înlocui? Am brânza Philadelphia, mascarpone, paneer(o brânza indiană, nesărată, ca o brânza de vaci foarte bine scursa), manouri de la greci și pot cumpara ricotta. Știu ca se poate face brânza acasă dar eu nu am acces la lapte nepasteurizat și e cam greu de făcut brânza din el.
Orice sugestie este binevenita. Mulțumesc.
Loredana
12/10/2021 at 17:01Cu drag !! Da, poti folosi mascarpone sau Philadelphia sau orice branza ai la indemana ce se apropie de acestea.