Acum avem si reteta Gogosi de post!
Cum tot suntem in Postul Pastelui si vom mai fi si alte Posturi pe parcursul anului, m-am gandit ca nu ar strica sa postez si reteta de Gogosi de post, preparata in varianta mea. De multe ori poftele mari ne apuca chiar in aceste perioade cand suntem opriti de la unele si altele… .
Sper sa va fie pe plac si sa ii incercati. Va recomandam sa incercati si reteta de Gogosi Spirale umplute, Gogosi spirale, Gogosi pufoase din cartofi, dar si o varianta rapida de Gogosi rapide, ce se prepara in 10 minute.
Ingrediente Gogosi de post :
600 g faina (tip 000, pentru cozonaci)
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
50 ml apa calduta
25 g drojdie proaspata
coaja rasa de la o lamaie
50 g margarina topita
5 linguri zahar
2 plicuri zahar vanilat
250 ml suc carbogazos Fanta(poate sa fie cu gust de portocale sau lamaie, dar se poate folosi la fel de bine si apa minerala)
50 ml ulei
Alte ingrediente Gogosi de post :
ulei pentru prajit
zahar pudra pentru ornat
ulei pentru prajit
Preparare Gogosi de post :
Punem faina intr-un vas si in mijlocul ei facem o adancitura. Incalzim cei 50 ml apa(incalzim, nu fierbem!), dizolvam in ea 1 lingurita sare, 1 lingurita zahar si 25 g drojdie proaspata. Turnam aceasta maia in adancitura facuta si amestecam cu putina faina pana obtinem un aluat ca de clatite. Acoperim si lasam la dospit aceasta maia.
Intre timp spalam lamaia si razuim coaja. Dupa ce maiaua a dospit adaugam in vas coaja de lamaie razuita, 5 linguri de zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 50 g margarina topita, si turnam usor cei 250 ml suc amestecand usor pana obtinem un aluat omogen.
Dupa ce am adaugat, sucul incepem sa framantam aluatul rezultat timp de 10 minute. Adaugam la aluat 50 ml ulei si continuam sa framantam pana se incorporeaza. Presaram cu faina aluatul, se acopera vasul cu un prosop si se lasa la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.
Dupa ce a dospit rastunam aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina si il intindem prin presare la o grosime de 1 cm. Decupam cu o forma rotunda de metal (daca nu aveti se poate folosi la fel de bine si un pahar pe care il dati inainte de decupare prin faina).
Ii mai lasati 10 minute la dospit dupa care se prajesc in ulei incins.Gogosile prajite se scot pe servete de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei dupa care se pudreaza cu zahar pudra.
Comentarii recente
vasilica stegaru
20/03/2015 at 08:23multumesc de retete sunt f f bune
vasilica stegaru
20/03/2015 at 08:24retete excelenta multumesc
Elisa
23/03/2015 at 17:18Am luat reteta ,acum fac si eu gogosi.Multumesc ptr.reteta,sper sa-mi iasa .
ramona
29/03/2015 at 13:01Foarte bune. O sa fac si eu in curand.
Popescu Silvia
26/03/2016 at 14:02Minunate !!!! Daria Gabriela ,nepotica mea de 3 ani jumate a spus „oauu”!!!!!!
Liana Liana
26/03/2016 at 18:37Silvia, ma bucur ca au fost pe plac gogosile noastre. Pupice la micuta nepotica. Sa va traiasca si sa creasca mare !!!!