Ingrediente:
Avem nevoie ptr. aluat de urmatoarele :
1 kg faina (eu pun 1/2 faina alba si 1/2 faina retes)
unt de marimea unei nuci
un praf de sare
coaja de la o lamaie
4 galbenusuri
2 zahar vanilat
2 maini de zahar
1 buc de drojdie proaspata (25 gr)
lapte
1 mana de ulei
50 gr Rama Maestro
Preparare:
Se pune faina intr-un vas mai adanc si se face o gaura in el. Intr-un pic de lapte caldut desfacem drojdia, punem praful de sare, zaharul vanilat si-l punem in faina in cuibul format si amestecam cu putina faina si obtinem astfel plamadeala care o lasam sa dospeasca.
Dupa ce a dospit punem galbenusurile, zaharul,50 gr Rama Maestro topit, coaja de lamaie si inca un pic de lapte caldut pana obtinem o coca mai moale , sa nu fie foarte vartoasa si incepem sa framantam. Inainte de a termina de framantat adaug si 1 mana de ulei cu care mai framant un pic pana apare prima besica in aluat. Il las la dospit.
Dupa ce aluatul a dospit il pun pe masa, il adun un pic, nu il las labartat , si taiem din el fasii late cam de un deget si jumate. Aceste fasii se ruleaza pe bucatile ce cocean de porumb pe care in prealabil le-am uns cu ulei si le lasam asa sa mai stea cam 15 minute. Dupa cele 15 minute ungem cu ulei aluatul rulat pe cocean si il tavalim prin nuca macinata amestecata cu zahar.
Atentie o parte sa nu o tavaliti prin nuca deoarece cand il puneti in tava si apoi in cuptor la copt nuca si zaharul se ard si se innegreste. In loc de ulei la uns aluatul rulat mai putem folosi lapte amestecat cu zahar si apoi dat prin nuca (eu am ales varianta cu uleiul e mai comod ) Laughing
Se mai poate tavali si prin nuca de cocos amestecat cu zahar. Dupa ce le-am tavalit prin ce am vrut Wink le asezam in tava unsa cu ulei si o dam la cuptor. Cand sunt coapte le scoatem si extragem betele din kurtos le punem pe un prosop le acoperim cu un altul si mai punem deasupra o bucata de nailon si iar un prosop deasupra si asa le lasam pana racesc.(asta daca nu ai copii prin preajma ).
Comentarii recente
adry
22/05/2008 at 19:58Leila mi-ai adus aminte de kurtos colacs (nu stiu cum se scrie)! Se gaseau la Brasov pe vremuri , poate si acum habar n-am!Nu stiu daca e aceeasi reteta dar colacei asta facuti de tine sunt sigur speciali! Promit sa-i incerc dar intai sa dau jos cateva chile!
Leila
23/05/2008 at 13:14Sunt la fel ca si Kurtos Kalacs dar acestia sunt in miniatura facuti . La Nagy (mare)Kurtos iti trebuie un lemn mai gros pe care sucesti aluatul si se coace la jar .
La fel de buni sunt si acestia kiss(mici)kurtos ca si cei mari
Marcela S.
23/05/2008 at 15:15Multumesc de reteta! Noua ne plac Kurtosii la nebunie!Nu am mai mancat din vremea studentiei. Te pup.