Ingrediente:
500 g faina,
100 g unt(sau 50 g untura),
4 linguri zahar,
1 praf de sare,
2 plicuri zahar vanilat,
100 ml lapte,
100 g smantana,
4 galbenusuri ou,
20 g drojdie proaspata,
Preparare:
Incalzim laptele si dizolvam in el 1 lingura zahar si praful de sare. Tot la lapte adaugam si drojdia. Faina o punem intr-un vas si o amestecam cu 100 g unt (sau 50 g untura). Adaugam laptele in care am dizolvat cele spuse mai sus, cele 4 galbenusuri de ou, inca 3 linguri de zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 100 g smantana si framantam bine pana obtinem un aluat omogen. Presaram deasupra aluatului putina faina, acoperim vasul si lasam la dospit pentru circa 40 minute la loc caldut.
Dupa ce a dospit aluatul il rasturnam pe suprafata de lucru presarata cu faina si il intindem de grosimea unui lame de cutit(cca. 2-3 mm). Il taiem in patrate. Fiecare patrat il crestam pe diagonala sau facem doua crestaturi paralele ca in imaginile de mai jos. Daca vrem sa obtinem o minciunea simpla ramanem la optiunea unei singure crestaturi si varful din partea opusa il vom trage prin taietura si obtinem forma de minciunea ce se vede in maginea centrala(mijloc si dreapta). pentru a obtine minciunele duble alegem varianta celor doua crestaturi si fiecare varf il tragem printr-o taietura. Lasam minciunelele astfel pregatite la odihna de cca. 20 min., dupa care le prajim in ulei. Dupa ce s-au rumenit frumos, le scoatem pe servet de hartie pentru a absorbi uleiul in exces.
Se presara deasupra cu zahar praf si se pot servi cu dulceata de caise sau piersici.
Comentarii recente
Lavinia
18/02/2012 at 10:31Sunt din gama mai crocante sau tot pufoase?????
Multumesc!
Leila
19/02/2012 at 00:08ambele … 🙂
Aurel Moisii
12/04/2024 at 13:58Arata bine ,am salvat reteta
Craita
18/02/2012 at 12:17vaii cat de frumoase sunt,am salvat reteta!
Leila
19/02/2012 at 00:08sa ai spor Craita !
Anca
01/05/2023 at 11:54Buna.adora copilasi minciunelele am facut de cateva ori si as face mult m.ai des dar la prajit nu inteleg de ce uleiu imi face f f multa spuma .ieri a iesit pe foc am schimbat uleiu de 3 ori si nu inteleg de la ce poate fi
Liana Liana
02/05/2023 at 07:52Uleiul zic eu ca este de vina. Incercati sa folositi alta marca de ulei.
pansy
18/02/2012 at 13:01Bunica imi facea minciunele din astea si le spunea Ciurigai!
Leila
19/02/2012 at 00:09Ciuricaua se zice si in zona BN 🙂 Pupice Pansy :*
Anonymous
19/02/2012 at 15:03acum citind reteta imi dau seama de ce mie mi se intareau… foloseam si albusul….o sa le incerc dupa reteta voastra …trebuie sa fie tare bune….rodica din cluj
Glossy Lala
21/02/2012 at 16:13Sunt pe lista de meniu din saptamana asta,vai e bine arata:).
Leila
21/02/2012 at 20:33Sa ai spor ,Glossy Lala !
Anonymous
05/03/2012 at 20:46am facut acesta reteta si au iesit excelente. multumesc foarte mult pt reteta.iti citesc frecvent blogul!ALINA, CLUJ NAPOCA.
Leila
05/03/2012 at 21:13Alina, sincer ne bucuram pentru reusita ta ! iri mulrumim ca ne vizitezi, speram sa iti fim de folos si pe viitor 🙂
Mioara
17/05/2012 at 20:40chiar arata super bine, o sa incerc si eu in weekend!
Florina Bonca
17/05/2012 at 22:11poti sa-mi spui cita drojdie uscata trebuie sa folosesc?, nu am drojdie proaspara.
multumesc!
Florina, din Los Angeles
Anonymous
04/10/2012 at 23:32foarte faine arata.de astea mincam cind eram copil,ne facea bunica si mama la greu.si acuma ca le-am vazut o sa faca si nevastamea miine.va invit la ciurighele cum le zice pe la noi,dar cam departe ,in valencia
Daniela
26/01/2016 at 16:25Arata perfect, seara asta probez si eu reteta! Cam cate minciunele ies dintr-o portie?
Loredana
04/02/2016 at 20:50Sper ca au fost pe placul dvs!!
Tania
01/09/2017 at 09:03Mulțumesc mult pentru rețeta! La noi in zona Hunedoarei le spunea Mama si Buna pancove dulci ( gogoși dulci)! Le voi face cât de curând!
Liana Liana
14/09/2017 at 22:11Cu placere !
Maya
10/05/2018 at 01:12Pot inlocui smintina cu iaurt grecesc???multumesc mult
Loredana
11/05/2018 at 19:32Da, se poate inlocui!!
Irina
13/08/2019 at 14:10Buna, am putea sa le coacem la cuptor in loc sa le prajim? Ar fi mult mai usoare la stomac decat prajite.
Multumesc pentru reteta
Loredana
19/08/2019 at 15:34Puteti incerca…insa nu vor avea nici gustul si nici textura celor prajite in ulei. Din pacate unele retete nu prea merg adaptate 🙁
Ramona
30/01/2024 at 07:54Sunt delicioase 🥰 !! Zilele trecute am făcut și eu și au ieșit perfect așa că astăzi urmează să fac următoarea porție care e deja la dospit 🤣😀🥰 !! Mulțumim frumos pentru rețetă !! 😘🤗