Mucenici Moldovenesti-Sfintisori, reteta de patiserie. Cum se fac mucenicii.Mucenici impletiti din aluat dospit. Reteta mucenici de post. Mucenici cu miere si nuca. Mucenici reteta video
Mucenicii Moldovenesti-Sfintisori –asa cum le zicem noi in Moldova sunt nelipsiti de pe masa, in data de 9 martie, zi in care se sarbatoreste Sfintii 40 de Mucenici.
De obicei acesti mucenici se pregatesc din aluat de post dar atunci cand nu suntem in post ii pregatim din aluat de dulce cu oua si lapte. Insiropati intr-un sirop de zahar si miere de albine si tavaliti prin multa nuca, mucenicii fac deliciul acestei sarbatori!!
Cum pregatim mucenicii moldovenesti – reteta video
Mucenici moldovenesti-sfintisori-Ingrediente
- Pentru 28 buc
Aluat - 2 kg faina 000
- 6 oua
- 300 gr zahar
- 60 g drojdie proaspata
- 900 ml lapte
- razatura de lamaie
- esenta de vanilie
- 2 lingurite de sare
- 150 ml ulei
- 2 galbenusuri pentru uns
Sirop - 400g zahar
- 200 g miere
- 1,5 l apa
- razatura de lamaie
- esenta rom sau vanilie
Decor - miere de albine
- nuca macinata
- nuca de cocos(optional)
Mucenici moldovenesti-sfintisori- Mod de preparare
Peste faina cernuta adaugam drojdia pe care am dizolvat-o cu doua linguri de zahar, apoi punem ouale amestecate cu zaharul, sarea, razatura de lamaie si esenta de vanilie.
Incepem sa framantam adaugand laptele cald incetul cu incetul pana ce obtinem un aluat de o consistenta elastica. Adaugam si uleiul putin cate putin pana ce aluatul nu se mai tine de mana.
Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul apoi il portionam in bucati potrivite cam de 130 g .
Cum impletim mucenicii
Se formeaza fitile lungi care se rasucesc si se impletesc in opturi.
Se aseaza in tava, se ung cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit timp de 20-25 min la 180 grade C.
Sfintisorii calzi ii scufundam in siropul care in prealabil l-am fiert si racorit putin, apoi ii ungem cu miere de albine si ii tavalim prin nuca macinata amestecata cu nuca de cocos(optional).
Pofta buna!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
Nina's Culinary Creations
09/03/2009 at 12:18LA MULTI ANI cu intirziere si tot cu intirziere, felicitari pentru savarinele din postarea anterioara…sint cele mai reusite savarine pe care le-am vazut (cit am vazut…)iar colaceii astia „mucenici – sfintisori – moldovenesti” deja mai am putin si cad pe spate de pofta. Nu ma pricep la aluaturi cu drojdie si nici rabdare nu am pina creste coca…ce este de facut??? Pina una alta voi inghitii in sec…ha ha ha
XO, Nina
Marius Zota
09/03/2009 at 15:03La Multi Ani pentru 8 Martie si felicitari pentru ce faceti pe si cu blogul asta. 🙂 Dar o reteta pentru sfintisorii astia primim si noi in timp util, ca sa ne surprindem si uimim si noi nevestele??!! 🙂 O zi frumoasa… 🙂
Lory
09/03/2009 at 17:05Multumesc Nina pentru urari si aprecieri
Incearca sa-i faci nu e greu deloc …..la ce minunatii faci tu astia sunt o nimica toata 🙂
pupice Lory
Lory
09/03/2009 at 17:30Marius bun venit la noi!!! multumim de urari :)….gata am postat si reteta sper sa nu fie prea tarziu…
O zi frumoasa si tie iti dorim
Lory si Leila
Marius Zota
09/03/2009 at 17:44Bine v-am gasit. Multam de reteta. E in timp util. 🙂 Difera putin cantitatile fata de ce stiam eu. Voi incerca oricum. Numai bine.
bogdan
09/03/2009 at 21:14La Multi Ani pentru 8 Martie si felicitari pentru blog.Arata delicios,dar mucenicii nu se fac de post!?fara oua si lapte?
irina
09/03/2009 at 23:28La noi in Dobrogea sfintisorii se fac altfel…insa astia din poze m-au dat gata…Felicitari pentru blog si multumesc de reteta!
irina
Lory
10/03/2009 at 01:06Multumim Bogdan…cat despre mucenici…intradevar se fac de post de catre cei ce tin postul..dar cum la noi in casa nimeni nu tine post…..
Lory
10/03/2009 at 01:08Cu mare placere Irina…multumim si noi
pupice
Lory si Leila
Ral
10/03/2009 at 13:32Foarte apetisanti sfintisorii. Felicitari!
Mi-am facut si eu blog culinar mai altfel,.. te invit sa ma vizitezi si daca-ti place sa te abonezi 😀
http://openbucket.blogspot.com/search/label/COOKING%20AND%20FOOD
Rodica Botan
13/03/2009 at 06:05M-as aseza aproape de sfintisorii vostrii…asa cam la o intindere de mina…
Nu va spun de ce?!
gabriella
08/03/2012 at 23:14Am terminat reteta ta…sunt foarte incantata dar..sunt putini ,,sfintisori,,..cred totusi ca doar eu sunt de vina..sunt ,,lacoma,,! Multumesc pt reteta!
Lory
09/03/2012 at 00:24Sa va fie de bine Gabriella !!!:*
Eu am doua zile de cand tot mesteresc la sfintisori si tot li se par putini:))))
Daniela Birsan
09/03/2013 at 23:51Chiar am terminat mucenicii sunt o delicatete va multumesc mult pentru reteta!!!!
LoredanaCarp
10/03/2013 at 20:13Ma bucur ca ti-au fost pe plac !! 🙂
Paula Bucataru
24/03/2024 at 16:57Buna ziua draga doamna, doar vreau sa va multumesc din suflet pentru reteta dumneavoastra. Cred ca sînt mai multi de zece ani de cînd o fac eu familia si prietenii sîntem înebuniti, mucenicii sînt super deliciosi. Multumesc mult
Loredana
25/03/2024 at 08:42Va multumim si noi ca ati ales reteta noastra si ne bucuram nespus ca v-a fost pe plac si ca de atatia ani ii bucurati pe cei dragi cu acesti mucenici :). Meritul este a dvs si va felicit!!
simona
08/03/2015 at 15:12buna ziua, sfintisorii sunt in lucru…dar am o intrebare siropul cam cat de gros trebuie sa fie?
Loredana
08/03/2015 at 16:45Buna,
Siropul nu trebuie sa aiba o consistenta anume, e un sirop simplu de zahar aromatizat .Cantitatile date de mine sunt orientative, il poti face dupa gustul tau mai dulce sau mai putin dulce