Paine neframantata
Pusesem ochii de ceva vreme pe aceasta reteta de paine neframantata dar fiindca nu am avut un vas corespunzator in care sa o fac, am lasat-o in asteptare .
Luna asta am participat la concursul Bucatar Real unde am castigat un vas Pyroflam
De cum l-am vazut am stiut ce reteta am sa pregatesc pentru etapa a doua si nu m-am inselat .
Vasul s-a comportat foarte bine, a iesit o paine cu o coaja crocanta , rumena si un miez pufos.
Paine neframantata
Ingrediente
500 gr faina 000
350 ml apa calduta
15 gr drojdie proaspata
2 lingurite de sare
1,5 lingurite zahar
2-3 linguri ulei de masline
Paine neframantata
Mod de preparare
Dizolvam in apa calduta drojdia proaspata si zaharul, adaugam si uleiul de masline dupa care turnam lichidul peste faina in care am pus si sarea.
Cu o lingura amestecam cam de 5-6 ori pana incorporam tot lichidul .
Punem aluatul rezultat intr-un vas cu capac si il introducem in frigider pentru 15-24 ore .
Eu l-am lasat cam 20 de ore.
A doua zi am infainat bine plansa de lucru si am rasturnat aluatul din vas.
Cu mainile infainate am aplatizat aluatul formand un dreptunghi.
L-am impaturit in trei dupa care sulul format l-am impaturit si pe acesta tot in trei .
Am pudrat un prosop cu faina si am asezat aluatul pe el cu partea deschisa in jos.
L-am acoperit si l-am lasat la crescut cam 30 min
In acest timp am incalzit cuptorul cu tot cu vasul Pyroflam in el la temperatura maxima .
Cand cuptorul s-a incins bine am luat aluatul si l-am asezat in vas cu partea care a stat pe prosop in sus.
Trebuie sa umblati repede si cu grija fiindca vasul este fierbinte .
Puneti repede capacul si introduceti vasul la cuptor .
Cam dupa 20 min am dat capacul deoparte si l-am mai lasat la cuptor 10-15 min.
Painea obtinuta este pe departe una din cele mai bune paini din care am gustat .
Se face extrem de usor nu-ti trebuie cine stie ce talent.
Merita sa o incercati!
Comentarii recente
Calin Andreea Daniela
31/05/2012 at 09:30ce bine arata!
Ancuta
31/05/2012 at 11:34De mult tot zic ca o incerc si eu, dar am amanat tot din lipsa vasului :D. Cred ca a fost foarte buna.
vdaiana
01/06/2012 at 21:42M-ai dat gata! Am tot studiat retetele de paine, dar m-am plans ca trebe framantat si ca nu am nici o oala/forma potrivita pentru paine. Mersi ca ai pregatit reteta asta! De-acum nu mai am nici o scuza!
Rocsy Ciobanu
03/09/2012 at 19:55Cat de bine arata!
Anonymous
03/09/2012 at 21:52Buna , sunt Camelia si va rog sa-mi spuneti daca castronul alb este cel in care ati copt painea?
Lory
03/09/2012 at 23:11Camelia nu este un castron ci un vas de ceramica(vas Pyroflam) ce rezista la cuptor , si da in el l-am copt.Dar daca nu ai la indemana un astfel de vas poti coace painea si intr-o cratita cu peretii mai grosi…sau in una de tuci ca de ceaun.
Acsinte Lorena Isabela
28/12/2012 at 21:16Unde se gasesc astfel de vase?? Arata demential!!!
LoredanaCarp
29/12/2012 at 21:09Lorena eu l-am primit de la Real …e posibil sa-l mai gasesti acolo 🙂
Acsinte Lorena Isabela
30/12/2012 at 15:04Multumesc!! ai numai bunatati de lux pe aici 🙂
Acsinte Lorena Isabela
02/01/2013 at 13:19Pacat ca nu avem un inlocuitor al vasului 😀
clau
28/01/2013 at 21:39eu am incercat reteta numai ca am pus 340 ml apa depinde acuma de reteta dar iese super buna painica ca la mamaie acasa/////
clau
28/01/2013 at 21:43nu e nevoie sa va faceti griji de vas ca iese si fara vas eu am pus in formele de chec acele vase de yena si iese destul de buna si in frigider am lasat-o in castron de plastic jos in lada de la legume fructe si fac o data la doua zile cate doua painici ies super belea nu mai cumpar paine de la magazin.In forma de chec iese exact ca aia toast pot face samwisuri la baiat la scoala ca sunt patrate feliile si foarte gustoasa.
clau
28/01/2013 at 21:46a mea iese exact ca un cozonac paine toast si e asa de moale si buna si pufoasa aceasta paine
Teodorescu Iustina
16/12/2015 at 20:03Eu am folosit un vas din fonta (un fel de tuci) si a iesit o paine super buna! De atunci o prepar aproape in fiecare zi.
Multumesc pt toate retetele pe care le postati! Sunt foarte usor de inteles dar si de pus in practica.
Doru
18/01/2016 at 15:05Este ceea ce se numeste ” no kneed bread ” adica painea fara framantare.
Dupa parerea mea o paine buna si gustoasa dar care nu se poate compara nici pe departe cu painea facuta pe baza de maia.
Framantatul…ramane framantat in ultima instanta
Iuliana
18/01/2016 at 15:48Dupa ce am incins cuptorul banuiesc ca se da focul la mic. Se coace ca o paine obisnuita la foc potrivit?
Loredana
19/01/2016 at 20:18Da, se coace ca o paine obisnuita.
Alexandra
23/12/2016 at 15:28eu am facut intr-un vas de yena . a iesit super ……..
Mina
24/02/2017 at 21:03Deci pot fi folosite si vasele Yena? Eu am de la Pyrex vase yena promitatoare pt asa ceva. Multumesc.
Loredana
01/03/2017 at 10:41Da, puteti folosi si un vas Yena !!