Ingrediente aluat Placinta cu cartofi si branza telemea:
650 g faina alba
50 ml ulei
200 ml apa calduta
1/2 lingurita sare
30 g drojdie proaspata
Ingrediente umplutura Placinta cu cartofi si branza telemea:
4 cartofi mai maricei
200 -300 g branza telemea
lapte, unt
sare dupa gust
Alte ingrediente :
Ulei pentru copt
Preparare Placinta cu cartofi si branza telemea :
Cartofii se pun la fiert in apa cu sare . Dupa ce au fiert ii zdrobim adaugam lapte caldut si unt de marimea unei nuci.Adaugam atata lapte cat sa obtinem un piure de cartofi mai grosut. Branza telemea se rade pe razatoarea mare si se adauga la cartofi. Umplutura fiind facuta trecem la prepararea aluatului de placinta.
Faina o punem intr-un vas. Dizolvam drojdia cu 1/2 lingurita sare si 50 ml apa calduta. Amestecam pana se dizolva drojdia. In faina facem un cuib in care vom turna aceasta maia si amestecam cu un pic de faina pana obtinem o maia mai grosuta. Acoperim vasul si lasam la dospit la loc cald ferit de curent si frig. Dupa ce a dospit adauga 50 ml ulei apoi 200 ml apa calduta treptat amestecand intre timp.Framantam pana aluatul se desprinde de pe marginea vasului. Trebuie sa obtinem un aluat elastic nu prea moale dar nici prea tare (eu am incercat sa dau cantitati fixe de ingrediente uscate si lichide , dar poate varia de la un caz la altul in functie de tipul de faina folosit ). Presaram acest aluat cu un pic de faina , acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Rupem din aluatul dospit cate o bucata cam de marimea unui mar mai maricel , il presam un pic cu mana pe o suprafata presarata cu faina si punem pe mijlocul fiecarui aluat cate 1 lingura mare cu umplutura . Tragem usor marginile aluatului peste umplutura , o intoarcem cu pliurile in jos si pe suprafata de lucru presarata cu faina o intindem sub forma de cercuri cu ajutorul sucitorului la marimea dorita (sau la marimea tigaii folosite ).
Procedam identic si cu restul de aluat ( va recomand sa pregatiti inainte de a va apuca de a coace aceste placinte , vreo 3 – 4 bucati deoarece ele se coc relativ foarte repede si nu apucati sa puneti alta la copt daca nu le aveti pregatite din timp ).
Punem tigaia la incins , o pensulam cu un pic de ulei si punem placinta la copt. Inainte de a intoarce pe partea cealalta placinta o pensulam din nou cu ulei. Scoatem placinta pe o farfurie si partea superioara o ungem cu putin ulei . Repetam procedeul cu celelatle placinte .
Comentarii recente
Gheorghe Dediu
02/07/2013 at 08:40buna buna,bravo bucatareselor aveti retete pe gustul tuturor in special al copiilor felicitari
Oli Rusu
20/07/2013 at 06:30Pot numi linistita una din cele mai bune cine ce am facut vreodata.Sotzul si baietelul sunt innebuniti! Reteta e printata si pusa pe frigider la loc de cinste. Am sa o fac saptamanal!
Multumiiim!!!!
LianaFilipas
20/07/2013 at 09:59Oli , asteptam sa ne trimiti si poze. Ne bucuram sa auim ca placintele sunt pe placul familiei tale . O zi superba sa ai .
veronica
27/05/2015 at 14:16acum am framantat si eu acest aluat de placinta si a iesit super,nimic nu am mai adaugat in plus la reteta
sunteti niste bucatarese minunate,va pup dulce
Mirela
20/09/2016 at 13:11Se coc în tigaie sau se baga la cuptor ca nu prea am înțeles?
DINU SABADAC
17/09/2018 at 14:26din cate stiu eu niciodata drojdia nu trebuie amestecata cu sarea cred ca a i vrut sa spui zahar
Liana Liana
22/11/2018 at 21:31Nu am vrut sa spun zahar ! Am scris exact ce am facut si cum am facut de 25 de ani incoace. Niciodata nu am dat gres. Cat traim invatam.